Data publicării:

Un referendum privind unificarea Republicii Irlanda și a Irlandei de Nord ar putea avea loc în următorii șase ani

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
În conformitate cu termenii Acordului din Vinerea Mare, există o cale pentru organizarea unui scrutin de reunificare în Irlanda de Nord.

Mary Lou McDonald a vorbit pentru Sky News după refacerea executivului din Irlanda de Nord, unde partidul său - un grup naționalist - este acum cel mai mare grup parlamentar din Belfast pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Acordului din Vinerea Mare.

Ea a spus: "Ceea ce cred cu tărie este că - în acest deceniu - vom avea aceste referendumuri și este treaba mea și a oamenilor ca mine care cred în reunificare să convingă, să câștige inimile și mințile și să convingă oamenii de această oportunitate - o parte din aceasta, apropo, va fi consolidarea relației noastre cu Marea Britanie ca vecin și bun prieten."

Întrebată dacă se referea înainte de 2030, McDonald a răspuns "da".

În conformitate cu termenii Acordului din Vinerea Mare, există o cale pentru organizarea unui scrutin de reunificare în Irlanda de Nord.

Legislația prevede că, "dacă în orice moment pare probabil" că "majoritatea celor care votează își exprimă dorința ca Irlanda de Nord să înceteze să mai facă parte din Regatul Unit și să facă parte dintr-o Irlandă unită", atunci secretarul pentru Irlanda de Nord va ordona organizarea unui vot.

Modul în care ar fi demonstrată această majoritate este mai puțin clar.

"Am spus în mod constant guvernului de la Dublin că trebuie să purtăm această conversație care are loc acum în toată Irlanda"

Potrivit Institute For Government, nu există un mecanism paralel în Acordul din Vinerea Mare pentru un referendum în Republica Irlanda, unde McDonald este politiciană.

Ar trebui organizate cel puțin două referendumuri - unul privind principiul reunificării și apoi unul pentru modificarea Constituției în cazul în care Irlanda de Nord acceptă să se alăture Republicii Irlanda în urma negocierilor.

Întrebată despre comentariile sale anterioare potrivit cărora unitatea este la îndemână, președinta Sinn Fein a spus că vorbește în "termeni istorici".

"Nu vreau să spun că se va întâmpla săptămâna viitoare sau luna viitoare", a adăugat ea.

Vorbind despre previziunile sale pentru următorii șase ani, McDonald a spus: "Da, și permiteți-mi să spun că nu este atât de departe, dar este foarte mult de lucru".

"Am spus în mod constant guvernului de la Dublin că trebuie să purtăm această conversație care are loc acum în toată Irlanda", a spus aceasta.

"Trebuie să îi ofere o structură și un loc și, desigur, trebuie să fie incluzivă - vrem să auzim fiecare voce, inclusiv pe cei pentru care reunificarea nu ar fi prima lor opțiune", spune McDonald.

McDonald a mai adăugat: "Cu toate acestea, trăim cu toții împreună, acest lucru nu se va schimba niciodată. Împărtășim Irlanda. Iubim Irlanda și ne dorim ce este mai bine pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri. Cred că acesta este cel mai puternic, cel mai puternic punct comun pe care îl împărtășim cu toții", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel