Un pui de mamut perfect conservat a fost găsit în permafrost. Are pielea moale și urme de mers pe copite
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Government of Yukon
Sursă foto: Government of Yukon
Un pui de mamut a fost găsit perfect conservat în Yukon, Canada. 

Un pui de mamut conservat, care a trăit cu peste 30.000 de ani în urmă, a fost descoperit în Yukon, Canada, iar experții spun că este ”cea mai completă descoperire” din America de Nord. Puiul, numit „Nun cho ga”, adică ”pui de animal mare” în limba Hän, a fost înghețat în permafrost, ceea ce a dus la mumificarea rămășițelor sale.

Puiul de mamut a fost găsit de minerii care lucrau în câmpurile de aur din Klondike din teritoriul tradițional Trʼondëk Hwëchʼin, iar imaginile rămășițelor arată pielea sa încă intactă, cu bucăți de păr încă lipite de corp.

Ministrul Turismului și Culturii Ranj Pillai a declarat într-o declarație: ”Yukonul a fost întotdeauna un lider de renume internațional pentru cercetarea erei glaciare. Suntem încântați de această descoperire semnificativă a unui pui de mamut lânos mumificat: Nun cho ga. Fără parteneriatul dintre mineri, Trʼondëk Hwëchʼin și guvernul Yukon, descoperirea nu s-ar fi putut întâmpla”.

Puiul de mamut încă avea urme pe copitele sale

Nun cho ga era poziționat cu brațele și picioarele încrucișate și ochii sunt închiși. Trunchiul său cândva musculos este acum moale, iar corpul său era întins pe sol. Experții, totuși, sunt încântați de starea acestui exemplar, copitele sale au încă urme de uzură, provocate, cel mai probabil, de mers, scrie Daily Mail

Dr. Grant Zazula, paleontologul din Yukon, a declarat: „În calitate de paleontolog al epocii glaciare, a fost unul dintre visurile mele de o viață să mă întâlnesc față în față cu un mamut lânos adevărat. Visul s-a împlinit astăzi. Nun cho ga este frumos și unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din epoca glaciară descoperite vreodată în lume”.

Mamuții nu au dispărut din cauza factorului antropologic

Experții au stabilit rapid că puiul avea aproximativ aceeași dimensiune ca și mamutul lânos ”Lyuba”, vechi de 42.000 de ani, descoperit în Siberia în 2007. Se știe că mamuții lânoși au cutreierat Yukon, dar cercetările din 2021 arată că aceștia au în areal chiar cu 5.000 de ani în urmă.

Oamenii de știință au prelevat ADN-ul vechi de 30.000 de ani. Probele au fost luate inițial în anii 2010, dar au fost introduse într-un congelator și uitate.

Tyler Murchie, un arheolog specializat în ADN antic la Universitatea McMaster, a transmis că atunci când a văzut probele, s-a gândit că ar putea exista ”lucruri speciale” în interiorul lor ”așteaptă ca cineva să le studieze”.

Murchie și echipa sa au izolat și reconstruit ADN-ul, evidențiind comunitățile de animale și tipurile de plante din diferite momente din timpul tranziției Pleistocen-Holocen, care a fost o perioadă climatică instabilă, din urmă cu 11.000 până la 14.000 de ani în urmă, când mai multe specii mari, cum ar fi mamuții, mastodonții, dar și pisicile cu dinți sabie au dispărut.

Analiza a mai arătat că mamuții și caii Yukon, care trăiau alături de mamuți, dispăruseră deja de pe Pământ înainte de instabilitatea climatică. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că nu au dispărut din cauza vânătorii excesive a oamenilor preistorici, așa cum se credea anterior.

Dovezile arată că atât mamutul lânos, cât și calul Yukon au persistat până acum 5.000 de ani, aducând speciile până la mijlocul Holocenului, intervalul început cu aproximativ 11.000 de ani în urmă. În timpul Holocenului timpuriu, mediul din Yukon a fost schimbat dramatic din cauza schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel