Un proeminent jurnalist polonez din Belarus a fost condamnat la 8 ani de muncă silnică: Răzbunarea împotriva unui om care nu a putut fi redus la tăcere
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un activist al minorității etnice poloneze care locuiește în Belarus a fost condamnat miercuri la opt ani într-un lagăr de muncă de către un tribunal din Grodno, Belarus.

Andrzej Poczobut este un jurnalist polonez din Belarus, văzut ca un lider în comunitatea etnică poloneză, care este tot mai persecutată de autoritățile din Belarus. Procesul lui Poczobut s-a desfășurat cu ușile închise, ceea ce înseamnă că nici rudele sale, nici mass-media nu au putut fi martori, iar avocaților săi li s-a interzis de asemenea să ofere detalii despre proces.

Poczobut este unul dintre liderii Asociației Polonezilor din Belarus, care a fost interzisă de guvernul Lukașenko. El este ținut în detenție din martie 2021.

El a fost acuzat de „crime motivate de ură”, și a cerut să fie impuse sancțiuni Belarusului.

Atât președintele polonez Andrzej Duda, cât și premierul Mateusz Morawiecki au sărit, pe Twitter, în sprijinul jurnalistului Poczobut.

„Istoria poloneză de la sfârșitul secolului al XX-lea arată că cei care conduc în numele Moscovei împotriva propriei societăți vor cădea în cele din urmă și se va face dreptate. Un Belarus liber va câștiga împreună cu fiul său credincios Andrzej Poczobut!”, a scris Andrzej Duda:

Morawiecki a făcut, de asemenea, un apel să „facem totul pentru a-l ajuta pe jurnalistul polonez”.

Potrivit lui Rafał Dzięciołowski, șeful Fundației pentru Solidaritate Internațională, condamnarea lui Poczobut la opt ani de muncă silnică „reprezintă răzbunarea politică împotriva unui om care nu a putut fi redus la tăcere”.

„Poczobut a dezvăluit în mod constant natura regimului Lukașenko și ostilitatea acestuia față de libertatea de exprimare și cultura belarusă, ca nimeni altcineva, a apărat identitatea poloneză în Belarus și a fost un susținător al tradiției republicane de a lupta pentru libertate”, spune Dzięciołowski.

„Spre deosebire de mulți din Occident, el nu și-a făcut iluzii că Lukașenko ar fi total dependent de Rusia”, a adăugat el, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel