Data publicării:

Un prestigios muzeu din Elveţia refuză să restituie un tablou cu un trecut controversat

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Prestigiosul Muzeu de Arte Frumoase din Basel (Kunstmuseum) a anunţat marţi că refuză să restituie un tablou al pictorului Henri Rousseau care i-a fost vândut în 1940 de o contesă germană, argumentând că opera de artă nu a fost spoliată de nazişti, informează AFP.

Muzeul elveţian a cumpărat în 1940 tabloul "La muse inspirant le poete/ Apollinaire et sa muse" (1909) al celebrului pictor figurativ autodidact francez Henri Rousseau, cunoscut sub numele Le Douanier Rousseau, de la contesa Charlotte von Wesdehlen, potrivit unui comunicat.

În 2021, "avocaţii unui pretendent la moştenirea Charlottei von Wesdehlen le-au cerut reprezentanţilor Kunstmuseum din Basel să ancheteze circumstanţele acestei achiziţii".

Iar în 2022, ei au cerut restituirea tabloului.

Potrivit studiilor realizate de muzeul din Basel, tabloul face parte dintre cazurile tratate în Elveţia ca vânzări de "bunuri fugitive".

Acest termen se referă la bunuri culturale pe care proprietarii lor le-au luat cu ei în exil atunci când au fugit de nazişti, potrivit unui raport publicat în urmă cu peste 20 de ani de o comisie elveţiană de experţi independenţi, care au examinat rolul jucat de Elveţia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Spre deosebire de arta spoliată, 'arta fugitivă' desemnează operele de artă pe care proprietarii lor le-au luat cu ei şi le-au vândut apoi într-o ţară terţă, de exemplu în Elveţia, din cauza persecuţiilor naziste", au explicat reprezentanţii Kunstmuseum din Basel.

Astfel, "spre deosebire de cazul artei spoliate, proprietarilor de artă fugitivă li se propunea un preţ care era parţial în concordanţă cu preţul pieţei, pe care ei erau liberi să îl stabilească".

Kunstmuseum din Basel a subliniat că restituirea "bunurilor fugitive" reprezintă o excepţie şi consideră că nu există drepturi de restituire pentru acest tablou.

Potrivit muzeului elveţian, "negocieri pentru 'o soluţie justă şi echitabilă' au fost preconizate şi au început deja".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel