Un pic de istorie: Constantin cel Mare, împăratul cheie din istoria Imperiul Roman. Cum a schimbat lumea
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Wikimedia
foto: Wikimedia
Constantin este cunoscut pentru că a fondat orașul Constantinopol (actualul Istanbul), cunoscut inițial sub numele de Bizanț, dar şi pentru punerea bazelor creştinsimului, în urma unei viziuni.

Este cunoscut pentru rolul său în a pune capăt persecuției creștinilor din Imperiul Roman și pentru bazele pe care le-a pus la fondarea creștinismului. Convertirea lui Constantin la creștinism a avut un impact semnificativ asupra creșterii și recunoașterii religiei în interiorul imperiului, scrie Greek City Times.

Înainte de moartea sa, Constantin a condus imperiul de peste trei decenii, timp în care a instituit multe reforme care au avut un impact semnificativ asupra structurii și administrației Imperiului Roman. El a fost responsabil pentru stabilirea unei noi forme de guvernare și a adus stabilitate imperiului, care fusese afectat de conflicte interne și lupte pentru putere.

Constantin a fost un mare lider militar și strateg și a extins semnificativ granițele Imperiului Roman în timpul domniei sale. O victorie memorabilă a venit în urma bătăliei de la Podul Milvian, în 28 octombrie 312 d.Hr. când Constantin a avut viziunea crucii pe cer despre care s-a vorbit atât de mult. Semnul Sfintei Cruci era însoțit de cuvintele: „Prin acesta vei învinge”. Această "întâmplare" este adesea văzută ca un punct de cotitură în viața sa și se crede că a jucat un rol semnificativ în convertirea sa la creștinism.

Stâlp al creştinismului

Moștenirea sa continuă să trăiască, în special prin realizările religioase și arhitecturale pe care le-a adus în timpul domniei sale, care au și astăzi un impact vizibil asupra lumii. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Chiar dacă s-a botezat abia la finalul vieții sale, Constantin cel Mare este primul împărat creștin al Romei. El a inaugurat, prin domnia sa, mileniul creștin al imperialității romane.

În luna februarie a anului 313 la Mediolanum (Milano) a dat Edictul de libertate pentru toți creștinii din Imperiul Roman. Despre acest Edict academicianul Emilian Popescu scrie că prin efectele sale „a schimbat fața lumii de atunci, transformând-o din păgână în creștină”. Tot el subliniază că „Împăratul Constantin devine astfel adept al religiei creștine, ia măsuri în favoarea ei, iar imperiul pe care-l conduce dobândește o nouă înfățișare spirituală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel