Data publicării:

Un pediatru din Moscova, acuzat de mama unui pacient că a criticat războiul, a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Un pediatru din Moscova a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că ar fi criticat soldații ruși și războiul din Ucraina.

Un tribunal rus a condamnat-o la cinci ani și jumătate de închisoare pe o pediatră în vârstă din Moscova, după ce mama unuia dintre pacienții ei a denunțat-o public pentru comentarii pe care se presupune că le-a făcut despre soldații ruși în Ucraina, în timpul unei consultații private.

Nadezhda Buyanova, în vârstă de 68 de ani, a fost acuzată în luna ianuarie de fosta soție a unui soldat ucis în Ucraina că s-ar fi referit la tatăl copilului ca fiind o „țintă legitimă a Ucrainei” și că ar fi spus că Rusia este „vinovată” în războiul aflat în desfășurare.

Buyanova a fost închisă sub acuzația de „răspândire de informații false” despre campania militară a Rusiei în Ucraina. De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, în februarie 2022, Moscova a folosit o lege adoptată în grabă împotriva răspândirii de informații „false” pentru a reduce la tăcere disidența.

Buyanova, plângând, și-a susținut nevinovăția, afirmând că nu a discutat despre război. Apărarea sa a argumentat că ea a fost vizată din cauza originii sale ucrainene

Cazul de notorietate împotriva doctoriței Buyanova, născută în Lviv, Ucraina, dar rezidentă de multă vreme în Rusia, scoate în evidență represiunea tot mai intensă din Rusia, pe măsură ce trupele sale continuă războiul.

În declarația finală, Buyanova, plângând, și-a susținut nevinovăția, afirmând că nu a discutat despre război cu băiatul sau cu mama acestuia. Apărarea sa a argumentat că ea a fost vizată din cauza originii sale ucrainene, subliniind că procurorii nu au avut dovezi solide care să demonstreze că a vorbit împotriva războiului.

Nu există nicio înregistrare audio din camera de consultație, iar procurorii s-au bazat pe mărturiile băiatului de șapte ani și ale mamei acestuia, Anastasia Akinshina.

Akinshina a lansat acuzațiile împotriva pediatrei Buyanova într-un videoclip care a fost preluat rapid de media pro-Kremlin. „Nu o să-i las să mușamalizeze asta!” se aude spunând Akinshina în clip.

Cazul a atras rapid atenția publicului, după ce Alexander Bastrykin, șeful dur al Comitetului de Investigații al Rusiei, a promis că îl va prelua personal.

Observatorii spun că presiunea statului a creat o atmosferă de frică și denunț, în care vecinii, prietenii și chiar membrii familiei se raportează între ei, deseori anonim – evocând cele mai întunecate perioade de represiune din vremea lui Stalin. Un sondaj recent a arătat că până la 30% dintre ruși se tem să își exprime opiniile despre război, chiar și față de prieteni și familie.

Cazul a atras condamnarea larg răspândită a grupurilor pentru drepturile omului, Memorial, organizația de renume pentru drepturile omului din Rusia, înscriind-o pe Buyanova drept prizonier politic. Un grup de medici ruși a redactat o scrisoare deschisă în apărarea lui Buyanova, considerând denunțul o rușine.

În ultimele luni, autoritățile ruse au înăsprit și mai mult represiunile asupra oricărei manifestări de sentiment anti-război, ducând la o serie de pedepse dure cu închisoarea. Vinerea trecută, o instanță rusă a condamnat un bărbat la 13 ani de închisoare sub acuzații de trădare, după ce s-a raportat că ar fi donat echivalentul a aproximativ 42 de lire sterline unei organizații de caritate germane care sprijină Ucraina.

Cazul său este similar cu cel al Kseniei Karelina, o cetățeană americano-rusă, condamnată la 12 ani de închisoare sub acuzații de trădare pentru că ar fi donat 40 de lire sterline unei organizații caritabile pro-Ucraina.

Memorial, acum interzis în Rusia, listează aproape 800 de prizonieri politici, mulți dintre ei critici ai invaziei Rusiei. Organizația consideră că numărul real este mult mai mare, întrucât nu îi include pe cei care se confruntă cu procese secrete.

Publicația de investigații Proekt estimează că autoritățile ruse au urmărit penal peste 116.000 de activiști în ultimii șase ani, depășind nivelurile de represiune politică din perioada liderilor sovietici Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev, conform The Guardian. 

CITEȘTE ȘI: Poliția rusă a reținut o femeie din Crimeea din cauza unui videoclip pro-Ucraina realizat de fiica ei

Un inginer de la o companie strategică din Rusia, condamnat la 16 ani de închisoare. Acuzații de "înaltă trădare" în folosul Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel