Un ou de găină vechi de 1000 de ani, descoperit intact
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Arheologii din Israel au găsit un ou de găină vechi de 1000 de ani, în stare aproape perfectă.

Un ou de găină intact, cu o vechime de aproximativ 1.000 de ani, a fost găsit de o echipă de arheologi israelieni. Oul a fost găsit într-un sit arheologic situat în oraşul Yavne, într-o hazna ce datează din perioada islamică, potrivit Autorității pentru Antichităţi din Israel. Faptul că oul a fost descoperit intact după atâtea secole se datorează condiţiilor specifice din acel spaţiu, care au ajutat la conservarea lui, au explicat arheologii din Israel. 

Oul avea o crăpătură

 

Oul prezenta o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară, astfel încât majoritatea conţinutului său s-a scurs, rămânând doar o cantitate redusă de gălbenuş, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN.

Avicultura a fost introdusă în regiune în urmă cu 2.300 de ani, în timpul perioadelor elenistică şi romană timpurie.

O reducere semnificativă a procentului de oase de porc găsite în siturile din regiune provenind din perioada islamică, începând din secolul al VII-lea, a fost remarcată, reflectând interdicţia religiei islamice de a consuma carnea acestui animal.

Familiile aveau nevoie de un substitut de proteine accesibil, care nu necesita răcire şi conservare, pe care ei l-au găsit în ouă şi carne de pui, au precizat arheologii, notează Agerpres.

În aceeaşi groapă, arheologii au descoperit, de asemenea, trei păpuşi confecţionate din oase, tipice perioadei islamice, folosite pe post de jucării. În cadrul săpăturilor pe scară largă realizate în acest sit arheologic, echipa a dezgropat o zonă de producţie extinsă şi diversă datând din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.

Oraş antic, de 3000 de ani, descoperit intact 

 

Un grup de arheologi a descoperit cel mai mare oraș antic din Egipt, ce datează de acum 3.000 de ani. Orașul este numit „Ascensiunea lui Aten” și se află sub dunele de nisip, la vest de Luxor.

În comunicatul arheologului șef Zahi Hawass se precizează că urbea ar fi fost populată în timpul domniei faraonului Amenhotep III, cel care a domnit între anii 1391 și 1353 Î.Hr. 

„Era cea mai mare locație administrativă și industrială din Egipt la acea vreme”, a declarat Hawass, conform CNN. 

Descoperirea este cu atât mai uimitoare cu cât orașul a rămas încremenit în timp, o multitudine de obiecte necesare traiului zilnic fiind găsite într-o stare foarte bună de conservare. Pereții caselor au rămas intacți, în interior au putut fi găsite inele, ceramică colorată, mulaje pentru crearea amuletelor, vase în care era depozitată carnea și unelte destinate prelucrării metalului și a sticlei. 

A fost descoperită și o brutărie în care echipa de cercetare a găsit intacte recipientele cu ingrediente și cuptorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel