Un oraş medieval necunoscut a fost descoperit în Europa
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 08 aug 2022, 20:34
WhatsApp
 Foto: Twitter/ Villas Romanas de Hispania
Foto: Twitter/ Villas Romanas de Hispania
Un complex arheologic necunoscut până acum a fost descoperit la poalele Munţilor Pirinei de către arheologii de la Universitatea din Zaragoza.

Potrivit El Pais, cercetătorii susţin că au dat peste un sit construit în două epoci distincte: epoca imperială romană (între secolele I şi V) şi epoca creştină medievală (între secolele IX şi XIII). Situl este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda, la est de Pamplona, ​​la graniţa dintre Aragon şi Navarra. În centrul unui teren agricol de aproximativ 390 de metri lungime şi 140 de metri lăţime, pe malul sudic al râului, situl ocupă o suprafaţă de patru hectare, dar este posibil ca dimensiunile lui să fie şi mai mari.

S-au conservat inclusiv cisternele de alimentare

În 2018, Consiliul Local Artieda a cerut Departamentului de Arheologie al Universităţii din Zaragoza să studieze ruinele cunoscute sub diferite denumiri: El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen sau Campo del Royo. În ciuda dimensiunilor impunătoare ale oraşului, numele său antic nu este cunoscut. Oraşul impresionează prin „clădirile sale de mari proporţii”, băile termale, sistemul de alimentare cu apă, străzi şi canale. La vest de sit s-au păstrat „un ansamblu impresionant de lucrări publice în opus caementicium”, betonul folosit de romani, precum şi o „serie de structuri patrulatere”, care sunt probabil cisterne de alimentare.

Arheologii au descoperit că între secolele al IX-lea şi al XIII-lea, un sat de tip „habitat ţărănesc” din epoca creştină medievală s-a suprapus celui roman preexistent. Modele de scoici împodobesc unii pereţi, la fel ca imaginea căluţilor de mare, un peşte şi doi delfini. Cercetătorii au reuşit să identifice acest al doilea sat ca fiind cel al Arteda Civitate, care a fost documentat în texte latine. Echipa de specialişti a dezgropat rămăşiţele unei biserici, silozuri cu deschideri circulare săpate la subsol şi un cimitir. Aceste elemente ar trebui să permită aflarea de informaţii noi despre perioada Evului Mediu Timpuriu, care este încă puţin cunoscută.

Tuneluri medievale secrete

Anul trecut, o rețea de tuneluri medievale secrete a fost descoperită lângă situl unei mănăstiri din secolul al XII-lea, din Țara Galilor. Acestea nu se află pe nicio hartă, iar oamenii au mers pe o potecă, deasupra, timp de secole, fără să aibă habar ce era cu câțiva metri mai jos. Lucrătorii unei companii de electricitate au descoperit accidental tunelurile în timp ce săpau o gaură pentru amplasarea unui stâlp nou de electricitate în curtea unui client din Monmouthshire, lângă granița cu Anglia. „La scurt timp după începerea excavărilor, echipa care săpa a făcut descoperirea extraordinară a ceea ce ei au crezut inițial că era o peșteră”, a declarat Allyn Gore, un tehnician al companiei de electricitate care a participat la descoperire. „Am fost implicat în alte săpături în care am descoperit fântâni și beciuri vechi care nu erau prezentate în niciun plan, însă nu a fost nimic la fel de incitant și impresionant ca acesta”, a adăugat el, conform Live Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?