Data actualizării:
Data publicării:

Un om de serviciu a distrus 20 de ani de cercetare. Enervat de alarme, a scos din priză congelatorul plin de culturi celulare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un angajat al Institutului Politehnic din Troy, New York, a compromis tot materialul organic stocat într-un congelator după ce, într-un acces de furie, a scos totul din priză. Acum, firma care l-a angajat e bună de plată!

Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, New York, a intentat un proces împotriva angajatorului unui om de serviciu suspectat că a scos din priză un congelator de laborator care conținea resurse biologice pentru cercetare.

Bărbatul care a închis un congelator după ce a auzit mai multe "alarme enervante" a distrus, la propriu, mai mult de 20 de ani de studiu aprofundat, scrie CNN.

Nu omul de serviciu este dat în judecată, ci firma care l-a angajat - Daigle Cleaning Systems Inc. încă din 2020.

Institutul solicită daune de peste un milion de dolari și taxe legale de la compania de servicii de curăţenie, ca urmare a incidentului care le-a dat peste cap toate proiectele în curs.

Congelatorul laboratorului conținea material folosit în peste 20 de ani de cercetare, inclusiv culturi celulare și probe organice. La astfel de resurse de laborator chiar şi o "mică fluctuație de temperatură de 3 grade ar provoca daune catastrofale", spun reprezentanţii Institutului Politehnic Rensselaer. 

Colegiul nu spune că omul de serviciu este vinovat, ci vina aparţine exclusiv firmei Daigle Cleaning Systems pentru că nu l-a instruit și supravegheat în mod corespunzător, potrivit datelor din jurul procesului.

Scos din sărite de alarmele repetate ale congelatorului

Potrivit informaţiilor de la specialişti, culturile celulare și specimenele din congelator trebuie menținute la -80 de grade Celsius și o mică fluctuație de 3 grade ar provoca daune, astfel încât alarmele s-ar activa dacă temperatura ar crește la -78 grade sau ar scădea la -82 grade.

Pe 17 septembrie, omul de serviciu a auzit ceea ce el a numit mai târziu "alarme enervante", întrebat fiind la proces. În încercarea  de a fi de ajutor, acesta a răsturnat întrerupătoarele la care era conectat congelatorul şi a apăsat din greşeală butonul "oprit", potrivit declaraţiilor. Acesta a spus că temperatura congelatorului a crescut imediat la -32 de grade Celsius. A doua zi, studenții au găsit congelatorul oprit și, în ciuda încercărilor de a păstra specimenul pentru cercetare, majoritatea culturilor au fost "compromise”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel