Data publicării:

Un oligarh ucrainean a fost sancționat de Kiev

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels
Pexels

Un oligarh ucrainean a fost sancționat pentru vânzarea de produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruseşti.   

Ucraina a impus vineri sancţiuni oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş pentru vânzarea de produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruseşti, a anunţat preşedinţia ucraineană, notează AFP, citat de Agerpres. Într-o declaraţie pe site-ul său, preşedinţia ucraineană a indicat că a impus magnatului "un pachet de sancţiuni", fără a oferi detalii.

"Potrivit serviciilor securităţii de stat şi informaţii, uzinele de prelucrare a titanului ale omului de afaceri au furnizat materie primă întreprinderilor militare ale Federaţiei Ruse", se adaugă în comunicat.

Dmitri Firtaş, una din cele mai mari averi din Ucraina şi fost apropiat al ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, este căutat în Statele Unite pentru corupţie şi delapidare. El a fost arestat în Austria în martie 2014 în baza mandatului internaţional de arestare emis în Statele Unite, iar în 2019 Curtea Supremă a ţării a decis că poate fi extrădat.

Decizia de extrădare a fost atacată

Omul de afaceri a rămas însă în Austria, unde a atacat decizia autorizând extrădarea sa. Dmitri Firtaş poate rămâne în Austria până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti. Dacă este extrădat, oligarhul, care respinge toate acuzaţiile împotriva sa, riscă ani de închisoare.

Ucraina luptă împotriva separatiştilor proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, începând cu 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia. Kievul acuză Moscova că trimite în zonă arme şi oameni pentru a alimenta conflictul, mai scrie AFP.

Moscova nu aprobă implicarea occidentului

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat miercuri Occidentul - UE şi SUA - pentru că, în opinia sa, acesta continuă să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, referindu-se la o recentă luare de poziţie a ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, faţă de evoluţia situaţiei din această ţară. 

Evocând declaraţii ale şefului delegaţiei UE în Republica Moldova şi ale ambasadorilor statelor membre ale UE de la sfârşitul lunii februarie, MAE rus susţine, într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul său, că Hogan a "preluat ştafeta" şi "în cele mai bune tradiţii ale misionarismului american a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democraţie, pandemie, politicieni şi oligarhi corupţi, dificultăţi economice şi criza politică în care s-a trezit Republica Moldova".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel