Un oligarh îmbogățit de Putin numără zilele până la înfrângerea Moscovei: „Nu va ieși niciodată victorios”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Un oligarh ucrainean care și-a făcut avere cu ajutorul Kremlinului îl denunță acum pe Vladimir Putin, chiar dacă se luptă să fie extrădat în SUA, fiind acuzat de corupție.

Într-un interviu exclusiv pentru NBC News în timp ce era în arest la domiciliu în Austria, miliardarul Dmitro Firtash a spus că președintele rus nu poate câștiga în Ucraina.

„Nu va ieși niciodată învingător”, a spus Firtash, care a devenit extrem de bogat vânzând gaz natural rusesc Ucrainei cu ajutorul unor puternice legături rusești. „Indiferent ce s-ar întâmpla, Rusia va pierde.”

Dacă ar putea, Firtash a spus că i-ar spune lui Putin: „Este timpul să ne oprim. Nu va exista nicio victorie. Cu cât durează acest război, cu atât va fi mai rău pentru poporul rus. Nu doar pentru poporul ucrainean.”

Comentariile lui Firtash au venit după ce magnatul bancar rus Oleg Tinkov a denunțat săptămâna trecută ceea ce el a numit „masacrul” din Ucraina și a îndemnat Occidentul să ajute să pună capăt „acestui război nebunesc”. Alți oligarhi, printre care și Oleg Deripaska, au cerut încetarea războiului fără a-l critica direct pe Putin.

„Nu am fost niciodată pro-rus”

Criticii vor observa că ruptura lui Firtash de Moscova s-ar putea alinia cu interesele sale actuale, având în vedere că Departamentul de Justiție al SUA încearcă să-l extrădeze pentru a se confrunta cu acuzații de corupție.

Dintr-un birou alb ca zăpada, împodobit cu o hartă a Europei de Est și a Rusiei și o pictură a satului natal, Firtash a sugerat că deseori și-a pus interesele de afaceri mai presus de opiniile sale personale.

„Nu am fost niciodată pro-rus”, a spus el. „Dar trebuie să înțelegi că sunt om de afaceri. Și scopul meu este să câștig bani. Cu asta mă ocup."

Întrebat dacă își face griji că își riscă viața vorbind împotriva lui Putin, el a răspuns: „Este greu de spus. Dar înțelegerea mea asupra acestui lucru este simplă, chiar nu am de ales. ... Să crezi că în 2022, în centrul Europei, mai poate avea loc un astfel de masacru... niciun om normal nu ar fi putut crede."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel