Data publicării:
Un obiect extraterestru a fost descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon
Cercetări la faţa locului au scos la iveală indicii noi.
Mormântul Regelui Tut este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Cu toate că era un personaj istoric necunoscut – până la descoperirea mormântului său – Regele Tutankhamon este cel mai faimos faraon. Era un obicei al vremii ca faraonii din Egiptul Antic să fie înmormântați cu obiecte care să denote averea pe care o aveau. The Guardian ne amintește de sarcofagele detaliate, picturile de pe pereți și bijuteriile, hainele și pietrele prețioase care îi însoțeau pe regi în odihna lor eternă. Totuși, în mormântul lui Tut a existat un obiect care i-a surprins complet pe oamenii de știință. Cum de ajusese acolo și de un provenea?
Cine a fost Tutankhamon
Cine a fost omul cu cel mai faimos mormânt din lume? Regele Tut s-a născut Tutankhate prin anul 1341 î.H. și, după 17 ani de domnie ai tatălui său, Amenhotep al IV-lea, a devenit faraon la numai 9 ani. Și-a schimbat numele în Tutankhamon atunci când a urcat pe tron, iar domnia sa a fost scurtă și neînsemnată. S-a încheiat odată cu viața lui, la 19 ani, din cauza unei cangrene. Apoi, regele egiptean a căzut în obscuritate timp de mii de ani.
Ce s-a descoperit
Biography ne informează că Tut a fost înmormântat în Valea Regilor, însă n-a știut nimeni de mormântul lui și de locul în care se afla până în secolul al XX-lea. Pe 4 noiembrie 1922, mormântul faraonului a fost descoperit de arheologul britanic Howard Carter și echipa sa. Timp de săptămâni întregi, aceștia au excavat locul ajungând la o încăpere păstrată intact, pe 26 noiembrie. Încăperea avea, de fapt, patru camere, în care fuseseră depozitate tot felul de obiecte care să-l însoțească pe fostul lider egiptean în lumea de apoi.
După luni întregi de catalogare a lucrurilor găsite, cei din echipa arheologului britanic au declarat că numărul comorilor descoperite în mormânt se ridica la aproape 700. O mină de aur și mai multe nu! La propriu! Vase, un birou cu obiecte personale de-ale defunctului și tot felul de adevărate comori au fost găsite în Valea Regilor. Sarcofagul lui Tutankhamon era băgat în trei sicrie pentru a fi protejate cât mai bine rămășițele faraonului. Ultimul sicriu era făcut, de asemenea, din aur masiv și conținea Masca Morții Regelui Tut, care a fost confecționată tot din aur pur și decorată cu bijuterii prețioase.
A fost găsită Nefertiti?
În 2015, o lucrare intitulată „The Burial of Queen Nefertiti?” amintită de IFLScience a făcut referire la imagini de înaltă rezoluție despre care se credea că dezvăluie locația ușilor ascunse din mormânt. Această teorie a fost susținută ulterior de dovezi distincte observate pe tavanul mormântului, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că una dintre „camere” era, de fapt, un corridor. Dar, pe măsură ce progresele tehnologice continuă să schimbe modul în care practicăm arheologia, convingerile acestei „camere ascunse” continuă să se estompeze. În 2020, rezultatul studiului cu radarul de penetrare a solului (GPR) folosit pentru a scana zona din jurul mormântului lui Tutankhamon a fost publicat în Nature. Rapoartele inițiale au indicat că au identificat un spațiu asemănător unui coridor necunoscut anterior, la câțiva metri de camera funerară, ceea ce ar putea explica de ce mormântul regelui Tut este relativ mic pentru un membru al regalității egiptene.
Potrivit fostului curator al Departamentului de Antichități Egiptene al Muzeului Britanic, Nicholas Reeves, este posibil să fi fost pictat peste un cartuș similar care îl arată pe Tutankhamon îngropând-o pe Nefertiti. „Acum pot să arăt că, sub cartușele lui Ay, se află cartușe ale lui Tutankhamon însuși, demonstrând că acea scenă l-a arătat inițial pe Tutankhamon îngropând-o pe predecesoarea sa, Nefertiti”, a spus Reeves pentru The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News