Un nucleu ciclonic din Marea Mediterană ar putea ajunge în România. Prof. Mircea Duțu: Semnalul pentru perioada imediat următoare
Profesorul universitar Mircea Duțu, președinte la Universitatea Ecologică și vicepreședinte al Comisiei de ecologie a Academiei Române, a vorbit despre schimbările climatice și fenomenele extreme cu care ne-am putea confrunta.
Schimbările climatice au un impact tot mai mare asupra vremii, iar efectele lor sunt din ce în ce mai vizibile, relatează Realitatea Plus. Un nucleu ciclonic din Marea Mediterană este de așteptat să ajungă deasupra României în zilele ce urmează. Furtunile fac deja ravagii în țări precum Croația, Serbia sau Italia, acolo unde este cod roșu de vreme severă.
În acest context, profesorul universitar Mircea Duțu, președinte la Universitatea Ecologică și vicepreședinte al Comisiei de ecologie a Academiei Române, a vorbit despre impactul schimbărilor climatice asupra vremii, explicând cu ce fenomene extreme ne-am putea confrunta.
Prof. Mircea Duțu: Semnalul pentru perioada imediat următoare este...
"La sfârșitul ultimei veri, meteorologii avertizau asupra unui fenomen mai rar, dar care s-a produs în acest an - acela de caniculă mediteraneană a mării cu același nume, care anunță o serie de fenomene viitoare ținând de caracterul extrem, respectiv faptul că apele Marii Mediterane au înregistrat temperaturi de peste 31 de grade Celsius, ceea ce putea să provoace pe termen scurt o serie de furtuni deosebit de violente, așa cum s-a întâmplat la 26 august în Corsica, sau că pe termen relativ scurt această cantitate imensă de energie care a fost înmagazinată avea să se exprime sub formă unor manifestări meteo-climatice extreme.
Aceasta deja începe să se manifeste. O parte importantă a continentului nostru s-a bucurat de fenomenul verii indiene deosebit de persistent (peste 2 săptămâni), și iată că acum, în aceleași context mediteranean, mai toată Europa de sud-est cunoaște aceste ploi puternice, inundații, iar semnalul pentru perioada imediat următoare este acela al unor temperaturile mult mai ridicate decât normalele multianuale ale perioadei", a declarat Mircea Duțu.
Vremea până la mijlocul lunii decembrie. Până când vom mai avea nevoie de umbrelă
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Săptămâna 21.11.2022 – 28.11.2022
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în
extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.
Săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.
Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News