Un nou weekend fierbinte în Kosovo: Suspect arestat după ce a împușcat doi tineri sârbi
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Un membru al forțelor speciale a fost arestat sâmbătă, după ce doi tineri sârbi au fost împușcați.  

Doi tineri sârbi au fost răniţi prin împuşcare vineri, în Kosovo, de un membru al forţelor speciale care a fost arestat, după câteva săptămâni de tensiuni comunitare, informează AFP.

Autorităţile kosovare au denunţat acest atac, care s-a produs la o săptămână după demontarea baricadelor ridicate în decembrie de sârbii din nordul Kosovo pentru a protesta împotriva arestării unui fost poliţist sârb.

Poliţia kosovară a declarat că a arestat un bărbat de 33 de ani în sudul Kosovo, fostă provincie sârbă a cărei independenţă, proclamată în 2008, nu a fost niciodată recunoscută de Belgrad.

Incidentul a avut loc în apropierea orăşelului Strpce, populat în principal de minoritatea sârbă. Doi veri, un copil de 11 ani şi un tânăr de 21 ani, au fost răniţi de focuri de armă dintr-o maşină care a apoi a dispărut, potrivit aceleiaşi surse.

Viaţa celor doi răniţi nu este în pericol, iar motivul atacului nu a fost cunoscut imediat.

Poliţia nu a dezvăluit identitatea atacatorului, dar ministrul kosovar al apărării, Armend Mehaj, a declarat că este vorba de un membru al Forţelor de Securitate din Kosovo care se ocupă de situaţiile de urgenţă.

Cei doi au fost răniţi în timp ce transportau un stejar, tăiat în mod tradiţional de sârbii ortodocşi în Ajunul Crăciunului (sărbătorit pe stil vechi sâmbătă), potrivit unui comunicat al biroului guvernului sârb responsabil pentru Kosovo. Unul a fost rănit la mână, iar celălalt la umăr, potrivit aceleiaşi surse.

La scurt timp după incident, sârbii din zonă au blocat traficul pe un drum regional pentru a cere arestarea atacatorului, a informat televiziunea naţională sârbă RTS.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a denunţat ferm acest "atac asupra a doi cetăţeni ai Kosovo" şi a promis că suspectul va fi "tratat prompt şi corect" de către justiţie.

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina sunt frecvente. Situaţia s-a înrăutăţit în decembrie când sute de sârbi au ridicat blocaje rutiere pe care le-au menţinut timp de două săptămâni pe drumurile care duc la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Armata sârbă a fost plasată în alertă maximă, în timp ce premierul sârb Ana Brnabic a afirmat că situaţia a ajuns "în pragul unui conflict armat", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel