Un nou val de praf saharian ajunge astăzi în România și va ţine câteva zile. Se suprapune peste codurile de caniculă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay
Un nou val de praf saharian vine peste România, în plină caniculă.

Până luni, norul de praf saharian va călători dinspre vest-nord-vest spre est și sud-est.

"În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României", anunță, sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie.

Depunerile de praf vor fi vizibile în special în regiunile și în perioadele în care vor avea loc precipitații.

"Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară", se regăsește în comunicat.

Astăzi va fi o zi extrem de călduroasă în întreaga țară, cu excepția litoralului. Prin urmare, cei care sunt la mare în acest weekend au noroc mare, deoarece acolo nu va fi caniculă.

Coduri roșii, portocalii și galbene aproape peste tot în țară

În celelalte zone, este instituit un avertisment de cod roșu pentru căldură extremă și disconfort termic în județele Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș, unde temperaturile maxime vor atinge 39 de grade Celsius.

Va fi disconfort termic foarte accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Avertismentul de cod portocaliu este valabil pentru Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, anumite regiuni din Moldova și punctual în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor atinge aproximativ 37 de grade Celsius.

Codul galben este în vigoare pentru regiunile nordice și estice ale României, unde temperaturile maxime vor atinge aproximativ 35 de grade Celsius.

Mâine, suprafața afectată de căldură extremă în România va fi mai mică. Regiunile din nord vor fi ferite de temperaturile foarte înalte, dar avertismentul de cod roșu se va extinde și va include și Bucureștiul.

Prin urmare, discutăm despre avertizare de cod roșu pentru căldură extremă și discomfort termic în București, în județul Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, precum și în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, unde temperaturile maxime ating aproximativ 39 de grade Celsius, susține Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel