Un nou val de creșteri de taxe. ”Statul are nevoie de bani”. Analistul economic Adrian Negrescu: Politicienii sunt datori să ne răspundă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ce ni se pregătește până la sfârșitul anului?

Vin vremuri grele. Perspectivele pentru anul în curs dar și pentru perioada de după nu sunt tocmai "roz". Cel puțin asta crede analistul economic Adrian Negrescu, judecând după semnele care s-au făcut simțite încă de la începutul anului fiscal 2024.

"Ni se pregătește o creștere a TVA-ului pentru că din TVA se adună cel mai ușor bani din economie. Și, probabil, anul viitor, având în vedere că gaura financiară va fi mult mai mare decât cea din prezent, vor crește TVA-ul de la 19% la 21%. A existat acest scenariu inclusiv anul trecut când se punea problema măsurilor de austeritate. Și poate că vor renunța la TVA-urile reduse, de 5% și 9%.

Să nu uităm că de la 1 ianuarie 2024 au crescut TVA-ul la produsele ecologice, la apartamente, la băuturile carbogazoase, la țigări, au crescut accizele la carburanți... Ne mai așteaptă, din păcate, un val de creșteri de taxe de anul viitor pentru că statul are nevoie de bani. Gândiți-vă, deficitul bugetar este estimat undeva la 150 de miliarde de lei față de 80 și ceva de miliarde cât e în momentul de față!

Și, mai mult decât atât, legat de impozitele pe muncă, ni se spune că, de fapt, se vor reduce taxele pe muncă, dar din acest impozit progresiv care, cu siguranță, nu cred că va fi aplicat, se propune o creștere a taxelor pe muncă. Eu cred că nu vor aplica impozitul progresiv pentru că, logistic, nu au cum să facă acest lucru la cum funcționează ANAF-ul în prezent. Și-atunci ne vor propune o creștere a cotei unice de impozitare de la 10% pe venituri cât e în prezent probabil la 12%, 13% sau chiar la 16%, Dumnezeu știe!

Cert este că politicienii sunt datori să ne răspundă în acest an ce se va întâmpla cu perspectiva lor în ceea ce privește fiscalitatea de anul viitor, pentru că afectează puternic puterea de cumpărare a populației și dinamica mediului de afaceri!" a spus expertul financiar, în direct, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel