Un nou telescop spațial va studia materia neagră din Univers
O sondă europeană va fi lansată în spațiu în mai puţin de 10 zile, în încercarea de a explora până în cel mai mic detaliu partea întunecată a Cosmosului.
Misiunea Euclid este una destul de costisitoate, fiind estimată la 1 miliard de euro. Cu toate acestea, se vrea a fi una din cele mai îndrăzneţe şi revoluţionate iniţiative cu rol de investigaţie pe zona astronomică. În sfârşit, misterul celor două fenomene din spaţiu - energia întunecată și materia întunecată ar putea fi elucidat.
În 1998 s-a demonstrat că energia întunecată accelerează expansiunea Universului, în timp ce materia întunecată este o formă de materie despre care se crede că acţionează ca un "lipici cosmic" între galaxii şi furnizează Universului 80% din masa sa, potrivit The Guardian.
Sonda Euclid va fi lansată pe 1 iulie
Misiunea Euclid ar fi trebuit să fie lansată anul trecut, cu o rachetă rusească Soyuz. Totuși, după invazia din Ucraina, agenția spațială europeană a oprit colaborarea cu Roscosmos, agenția spațială a Rusiei și a semnat în schimb un contract prin care să folosească racheta Falcon 9 care aparţine companiei lui Elon Musk, SpaceX.
„Nu putem spune că înțelegem Universul dacă natura acestor componente rămâne un mister. De aceea, Euclid este atât de importantă”, a spus profesorul Andy Taylor, astrofizician la Universitatea Edinburgh din Scoția, conform sursei citate.
Programată pentru lansare pe 1 iulie, sonda Euclid va avea nevoie de o lună ca să traverseze Sistemul Solar până la destinație, la 150 de milioane de kilometri de Pământ. Mai exact, este vorba despre punctul Lagrange 2. Din această poziţie sonda va putea să observe îndeaproape spațiul îndepărtat, cu Soarele, Pământul și Luna în spatele său. Nava spațială de două tone va începe apoi să cerceteze cerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News