Data publicării:

Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi alcool în cantitate moderată

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @satura86
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @satura86

Alcoolul este asociat în mod clar cu riscul de a dezvolta un număr mare de afecțiuni diferite, de la probleme hepatice la cancer sau boli de inimă. Acum, Alzheimerul și demența se adaugă pe această listă de patologii.    

Alegeri prezidentiale 2024

Mitul, des întâlnit în țara noastră, conform căruia un pahar de vin pe zi este benefic pentru sănătate, nu este adevărat: consumul de alcool, în orice cantitate, crește semnificativ riscul de a dezvolta probleme variate, cum ar fi accidentele rutiere, cancerul, bolile de inimă sau tulburările hepatice. Acum, conform unei noi cercetări, Alzheimerul și demența se adaugă pe lista consecințelor pe care chiar și consumul moderat de alcool le-ar putea avea.

Acest lucru este explicat într-un articol publicat în revista academică eClinicalMedicine, aparținând The Lancet, care detaliază că există o relație liniară între cantitatea de alcool consumată și riscul de a dezvolta demență.

Cantități diferite de alcool și efectele lor

Trebuie clarificat că se știa deja că un consum excesiv de alcool pe termen lung era asociat cu riscul de demență, deși exista o anumită dezbatere privind efectul pe care l-ar putea avea tiparele mai moderate sau ușoare. De aceea, cu scopul de a clarifica acest aspect, cercetătorii au consultat datele colectate în baza UK Biobank de la 313.958 de consumatori din Regatul Unit.

Acești participanți nu aveau diagnostic de demență în timpul colectării inițiale a datelor între anii 2006 și 2010, perioadă în care și-au raportat obiceiurile de consum de alcool și au furnizat informații genetice pentru baza de date.

Ulterior, s-a efectuat un follow-up al stării lor de sănătate până în anul 2021, acordându-se o atenție deosebită oricărui diagnostic de demență (un grup de patologii în care Alzheimerul este cea mai comună afecțiune).

Nu există un consum sigur

Modalitatea de a corela aceste informații a fost de a efectua, pe de o parte, o analiză statistică convențională și, pe de altă parte, un studiu de randomizare mendeliană (o tehnică care ia în considerare factorii genetici pentru a studia relațiile de cauzalitate între un factor determinat și impactul său asupra sănătății). Din această metodă a rezultat relația liniară menționată între consumul de alcool și riscul de demență, ceea ce sugerează că nu există o cantitate sigură de alcool în ceea ce privește riscul de a dezvolta demență.

Această dovadă este logică, având în vedere că alcoolul este un depresor al sistemului nervos și că pacienții cu demență au deja o funcție cerebrală ușor suprimată. În plus, alcoolul este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că poate cauza atrofie celulară și inhiba neurogeneză („nașterea” de noi neuroni).

Tot mai multe dovezi contrazic ideea că un consum moderat de alcool ar putea avea efecte benefice pentru oameni. La final, utilizarea substanței este o alegere personală supusă unui număr mare de condiții sociale și culturale. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de adevăratele sale consecințe și să nu ne înșelăm pe noi înșine mergând împotriva a ceea ce spun dovezile științifice, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel