Data publicării:

Un nou semnal de alarmă pentru sănătatea publică: Gripa aviară, suspectată la patru muncitori din Washington

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Patru muncitori din industria avicolă din statul Washington sunt suspectați de a fi contractat gripa aviară, conform unui anunț făcut de Departamentul de Sănătate al statului Washington, informează Reuters.

Citește și: Noaptea minții cu Alexandr Stoianoglo. Rivalul prorus al Maiei Sandu este și cetățean al României

Acesta marchează cel de-al șaselea stat din Statele Unite care a identificat cazuri de infectare umană cu virusul gripei aviare în acest an. Autoritățile investighează în continuare alte posibile expuneri și au testat deja 25 de persoane, a informat departamentul luni.

Aceste noi cazuri amplifică îngrijorările comunității științifice și ale oficialilor federali, în contextul în care virusul a făcut un salt neașteptat la bovinele din industria lactatelor anul acesta. De asemenea, infectările printre muncitorii din ferme au atras atenția asupra riscurilor pe care acest virus le-ar putea prezenta pentru oameni.

În statele California și Washington, oficialii au inițiat o campanie pentru a vaccina lucrătorii din ferme împotriva gripei sezoniere, în încercarea de a reduce riscul dublării infecțiilor cu gripa aviară și gripa sezonieră. Virologii avertizează că o infectare simultană cu ambele virusuri ar putea crește riscul de modificări genetice, ceea ce ar putea facilita transmiterea gripei aviare de la om la om, crescând astfel posibilitatea declanșării unei pandemii.

"Nu avem încă dovezi privind transmiterea virusului între oameni", a declarat Roberto Bonaccorso, purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate din Washington.

Washington a trimis probe la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite pentru confirmarea finală și analiza detaliată a cazurilor. Duminică, Departamentul de Sănătate a raportat aceste probe, însă CDC nu a emis încă un comentariu oficial.

Cei patru muncitori testați au prezentat rezultate pozitive preliminare după ce au lucrat într-o fermă comercială de ouă afectată de virus. Aceștia au prezentat simptome ușoare și au fost tratați cu medicamente antivirale. Totuși, utilizarea echipamentului de protecție de către muncitori a fost inconsecventă, potrivit informațiilor oferite de Departamentul de Sănătate.

La ferma respectivă, aproximativ 800.000 de găini au fost sacrificate după ce păsările au fost confirmate cu virusul gripei aviare în cadrul primului focar din statul Washington în acest an. Muncitorii se ocupau de îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor și de curățarea instalațiilor unde au avut loc sacrificările, conform departamentului.

La nivel național, până în 2024, un număr de 27 de persoane au fost testate pozitiv pentru gripa aviară înainte de cazurile din Washington. Virusul s-a răspândit rapid în fermele avicole și, pentru prima dată, a afectat și fermele de bovine din întreaga țară. Din cele 27 de cazuri, doar unul nu a avut o expunere cunoscută la păsări infectate sau la bovine din industria lactatelor.

De la începutul epidemiei din 2022, mai mult de 100 de milioane de păsări, inclusiv găini, curcani și alte specii, au fost sacrificate în Statele Unite din cauza virusului gripei aviare, în încercarea de a limita răspândirea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel