Un nou satelit va putea detecta furtunile cu câteva ore înainte ca norii vizibili să se formeze
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Planurile de călătorie se pot schimba radical datorită unor furtuni imprevizibile sau turbulențe enervante în timpul zborurilor. Cu toate acestea, o nouă tehnologie ar putea să schimbe totul.

Cercetători britanici au declarat că un satelit revoluționar, poziționat la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, va revoluționa modul în care ne pregătim pentru călătorii. Acesta va fi capabil să furnizeze prognoze meteo mult mai precise, anticipând apariția furtunilor și detectând turbulențele înainte ca acestea să afecteze călătoriile aeriene.

Satelitul, denumit MTG-S1 sau Meteosat Third Generation Sounder 1, este pregătit pentru lansare în anul următor de către Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit declarațiilor făcute pentru The Times de către James Champion, manager de proiect la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (ESTEC) din Olanda.

Champion a subliniat importanța instrumentului principal al satelitului, sonorul în infraroșu, care va revoluționa acuratețea previziunilor meteorologice. Acesta va detecta instabilitățile meteorologice cu ore înainte ca norii să se formeze, permițând oamenilor să planifice evenimente în aer liber cu mai multă siguranță și să obțină predicții precise despre furtuni și ploi.

Satelitul va fi capabil să urmărească mișcarea gazelor în atmosferă și să ofere imagini tridimensionale ale acesteia la intervale de 15 minute. Prin intermediul senzorilor infraroșii, va putea detecta 1.700 de culori diferite și va fi capabil să analizeze modelele de aer fără nori, invizibile de obicei, la diferite altitudini.

Pentru aviație, acest nou sistem va reprezenta un progres major. Piloții vor fi avertizați cu privire la turbulențele din "aerul curat", nevizibile cu ochiul liber. Sonda va oferi informații despre zonele de evitat în timpul zborurilor, reducând disconfortul pentru pasageri și asigurând siguranța în aviație.

În plus, instrumentele satelitului vor monitoriza și poluarea, măsurând nivelurile de dioxid de azot și sulf. Aceste date vor oferi informații esențiale pentru monitorizarea și gestionarea calității aerului.

MTG-S1 reprezintă o colaborare între ESA și EUMETSAT, aceasta din urmă fiind responsabilă pentru distribuirea datelor către agențiile meteorologice. Paul Blythe, șeful programului Meteosat al ESA, a subliniat importanța acestui nou satelit, care va aduce o capacitate radical nouă de a detecta și analiza furtunile înainte ca acestea să se dezvolte, îmbunătățind semnificativ predicțiile meteorologice și asigurând o navigare mai sigură în aviație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel