Un nou guvern a fost instalat în Liban. Najib Mikati este premier cu un cabinet complet
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Najib Mikati
Facebook - Najib Mikati
Libanul, țară aflată într-o adâncă criză politică și socială, are un nou guvern condus de Najib Mikati.

Un nou guvern a fost instalat în Liban - la peste un an după ce administrația anterioară a renunțat, după explozia devastatoare a portului Beirut. Najib Mikati - cel mai bogat om din Liban - devine prim-ministru, funcție pe care a ocupat-o de două ori înainte.

Numirea sa, alături de numirea unui nou cabinet, pune capăt lunilor de paralizie politică. Libanul se confruntă cu unele dintre cele mai severe crize interne pe care le-a avut în istoria sa. Valoarea monedei s-a prăbușit, șomajul și inflația au crescut, electricitatea, combustibilul și medicamentele sunt în cantitate redusă, iar țara a fost zguduită de aproape doi ani de proteste care solicită reforme politice.

Libanul a rămas fără un guvern care funcționează corespunzător de când premierul Hassan Diab a demisionat la câteva zile după ce o explozie masivă, din 4 august 2020, a distrus portul Beirut și zona înconjurătoare.

Program la curentul electric

Locuitorii din Liban, inclusiv rezidenții capitalei Beirut, s-au obișnuit cu întreruperea curentului electric la lăsarea nopții. Criza economică și politică a țării a lăsat o populație întreagă fără utilități absolut necesare, iar rezervele de combustibil naționale sunt pe sfârșite. În unele părți ale țării, locuitorilor le este tăiat curentul și 20 de ore pe zi, transmite BBC.  

Spitalele au renunțat la o serie de servicii, care de altfel ar fi fost considerate esențiale. La stațiile de alimentare cu carburanți, conducătorii de motociclete stau cu orele la coadă pentru a-și umple rezervoarele. Cei care nu își mai permit facturile la electricitate, lumina lumânării este singura soluție. 

Irakul se află într-o situație asemănătoare

La începutul lunii iulie, Majed Mahdi Hantoosh, ministru al energiei în Irak, și-a depus demisia în urma presiunilor politice care s-au făcut asupra sa. Penele majore de curent au afectat regiuni extinse ale țării, iar ministrul a fost depășit de situație. 

Ministerul electricității a oferit multiple motive pentru care au apărut aceste pene de curent. Printre acestea se numără atacuri teroriste asupra liniilor principale de curent, lipsa combustibilului din centrale, dar și sistarea furnizării de curent pe linia dintre Irak și Iran. Din cauza sancțiunilor Statelor Unite ale Americii, Iranul a făcut presiuni asupra Irakului pentru a-și plăti facturile restante la curent electric. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel