Un nou furnizor important de semnătură electronică. Proiect de lege aprobat în Senat
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ
Senatorii au adoptat, marţi, un proiect care are ca obiect completarea cu un nou articol a Legii privind semnătura electronică, prin care se preconizează ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) să devină furnizor de servicii de semnătură electronică pentru autorităţile publice din România.

Proiectul care prevede că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) devine furnizor de servicii de semnătură electronică a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

"Digitalizarea României constituie o prioritate, iar furnizarea serviciilor de semnătură electronică va permite accesul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale la serviciile de semnătură digitală calificată. Totodată, va permite digitalizarea la nivelul administraţiei publice centrale, în special cea locală şi va reduce timpul de tranzitare a documentelor la nivelul administraţiei publice locale şi va realiza o interacţiune mai bună a instituţiilor publice", a explicat în plen senatorul PSD Viorel Salan.

Potrivit acestuia, prin aprobarea Ordonanţei de urgenţă pentru desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca furnizor de servicii de semnătură electronică pentru autorităţile publice din România, măsura va avea un caracter permanent. În momentul de faţă, STS realizează un audit care va fi înaintat autorităţii pentru digitalizarea României, în vederea autorizării STS pentru furnizarea serviciului de semnătură electronică.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2011 privind semnătura electronică are ca obiect de reglementare completarea cu un nou articol a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, prin care se preconizează ca STS să devină prestator de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale, se arată în raportul adoptat în Comisia pentru apărare.

Proiectul, iniţiat de Guvern, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel