Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. / Un nou cutremur, de magnitudine 6,3, a lovit Turcia

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Turcia a fost lovită de un nou cutremur, în urmă cu puțin timp.

UPDATE: Primarul oraşului turc SamandaŸ, din apropierea epicentrului celui mai recent cutremur, a afirmat că oraşul a rămas fără energie electrică şi că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Primarul provinciei Hatay a primit informaţii legate de un număr de persoane rămase blocate sub dărâmături, scrie Rador, citând Reuters.

_________________________________________________________________________________

Un seism cu magnitudinea 6,3, produs la adâncimea de 2 kilometri, a lovit luni seară regiunea situată la frontiera dintre Turcia şi Siria, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Seismul a fost înregistrat în provincia Hatay din sudul Turciei, cea mai afectată de cutremurele de la 6 februarie care au ucis peste 41.000 de persoane în această ţară, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), care a indicat o magnitudine de 6,4, relatează AFP.

Cutremurul, cu epicentrul în localitatea Defne, potrivit AFAD, s-a produs la ora locală 20:04 (17:04 GMT) şi a fost resimţit foarte violent de echipele AFP din Antakya şi Adana, la 200 km spre nord.

Doi martori Reuters au relatat că au simţit un cutremur puternic şi au constatat daune suplimentare la clădirile din centrul Antakya, afectate de cele două cutremure masive din urmă cu două săptămâni.

Potrivit altor martori, după producerea seismului de luni echipele de intervenţie alergau pentru a verifica dacă existau victime.

Muna Al Omar, o locuitoare din regiune, a declarat că se afla într-un cort amplasat într-un parc din centrul localităţii Antakya la momentul la care s-a produs cutremurul. "Am crezut că pământul o să se despice sub picioarele mele", a spus ea plângând în timp ce îşi ţinea în braţe fiul de 7 ani, potrivit Reuters. 

Bilanț tragic, după cutremurul devastator de 7,8

Bilanţul total al persoanelor decedate în Turcia şi Siria în urma seismului de 7,8 a ajuns la 47.000. În prezent, NATO coordonează, de asemenea, un transport aerian pentru a facilita transportul de corturi din Pakistan în Turcia. Stoltenberg a declarat joi că 'zeci de mii de corturi' vor fi trimise în Turcia în zilele şi săptămânile următoare. 

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), informează AFP.

"Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri", a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a raportat că 105.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate, iar cele din urmă vor fi demolate, scrie Agerpres.

În Siria, deja afectată de peste un deceniu de război civil, cele mai mari distrugeri şi cei mai mulţi morţi sunt în nordvest, în regiunea controlată de insurgenţii împotriva regimului de la Damasc. Conflictul a îngreunat eforturile de a ajuta victimele. Vineri noaptea au avut loc primele lupte între rebeli şi forţele guvernamentale după seisme; armata a bombardat periferia oraşului Atareb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel