Un nou continent între Groenlanda și Canada? Cum s-ar fi format noua placă tectonică
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată cum a apărut microcontinentul  din Strâmtorea Davis!

O cercetare recentă efectuată condusă de specialiști din Marea Britanie și Suedia a scos la iveală un nou microcontinent în Strâmtoarea Davis, localizat între Insula Baffin, situată la sud-estul Canadei și sud-vestul Groenlandei. Folosind date gravitaționale și seismice, echipa a reconstituit istoria tectonică a acestei regiuni. Deși geologia zonei a fost intens studiată anterior, unele enigme persistau. Cercetătorii au constatat că stratul gros al scoarței terestre din această regiune reprezintă, de fapt, un microcontinent distinct, care s-a desprins de Groenlanda în timpul unui episod de separare continentală.

Când s-a produs ruptura de Groenlanda

Conform studiului, procesul de rift care a despărțit plăcile tectonice a început acum aproximativ 118 milioane de ani, rezultând în separarea Groenlandei de Canada acum circa 61,27 milioane de ani, notează IFL Science. Noul microcontinent, denumit proto-microcontinentul Strâmtorii Davis, s-ar fi format în perioada în care continentele se aflau în derivă. Descoperirile echipei sugerează că o "manifestare de extensie", petrecută între 58 și 49 de milioane de ani în urmă, a cauzat separarea fragmentului continental de Groenlanda.

Această cercetare aduce, fără doar și poate, noi perspective asupra tectonicii plăcilor și impactului său asupra Pământului, subliniind importanța studierii continue a acestor fenomene pentru a înțelege mai bine mișcările tectonice ale planetei noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel