Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al patrulea pacient
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Încă un caz de variola maimuţei înregistrat pe teritoriul României.

Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila spune că variola maimuţei nu se transmite la fel de uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, potrivit Agerpres. "Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase", a afirmat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaţilor la această boală.

Amintim că primul român diagnosticat cu variola maimuței este un bărbat în vârstă de 26 de ani. „Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de luni, 13 iunie, în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, anunțase Ministerul Sănătății. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie, scrie Mediafax. El a anunțat că CE are discuții cu un producător pentru acjiziția de doze de vaccin. „Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel