Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 19 sep 2022, 13:00
WhatsApp
Fotografie de la RF._.studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/manu-a-transparent-transparen-a-ocupa-ie-3825586/
Fotografie de la RF._.studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/manu-a-transparent-transparen-a-ocupa-ie-3825586/
Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 41 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 38 de pacienți.

VEZI ȘI: Un prim caz de variolă a maimuţei a fost confirmat joi în Ucraina la un pacient care a fost spitalizat, a anunţat Ministerul Sănătăţii

Un prim caz de variolă a maimuţei a fost confirmat joi în Ucraina la un pacient care a fost spitalizat, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

Pacientul suferă de febră şi o erupţie cutanată, a adăugat ministerul pe Facebook fără a da alte detalii. Infecţia a fost confirmată joi printr-un test PCR.

O anchetă epidemiologică este în desfăşurare, dar conform primelor date, a precizat ministerul, pacientul ar fi luat boala "într-unul dintre marile oraşe" ale ţării, afectată din februarie de invazia vecinului său rus.

Potrivit datelor OMS care enumeră toate cazurile confirmate, la 7 septembrie, au fost înregistrate 54.709 de cazuri şi 18 decese în 125 de ţări, dintre care 98% sunt în Europa şi America de Nord.

Variola maimuţei ("monkeypox" în engleză) începe cu o febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată. Boala se vindecă de obicei spontan după două-trei săptămâni, dar poate duce la complicaţii grave, inclusiv infecţii bacteriene.

VEZI ȘI: Un înalt consilier sanitar chinez a recomandat oamenilor să evite contactul cu cetăţenii străini pentru a preveni astfel infectarea cu variola maimuţei după ce un prim caz a fost raportat în China continentală, informează ReutersPentru a preveni o posibilă infectare cu variola maimuţei, precum şi ca parte din stilul nostru sănătos de viaţă este recomandat să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii, a scris Wu Zunyou, epidemiolog principal la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China, pe pagina sa oficială de Weibo sâmbătă.

Wu a îndemnat oamenii să evită un astfel de contact cu cei care au fost în străinătate în ultimele trei săptămâni, precum şi cu toţi străinii, îndemnând la o atitudine vigilentă.

Mesajul său a fost larg distribuit pe reţelele de socializare în timpul weekendului, însă secţiunea de comentarii a postării iniţiale a fost dezactivată duminică şi în primele ore ale zilei de luni.

Unii internauţi, care au comentat la mesajul redistribuit sau la o versiune screenshot a mesajului iniţial, s-au întrebat de ce străinii din China, mulţi dintre ei rezidenţi de mult timp şi care nu au părăsit recent China din cauza COVID-19, sunt consideraţi mai periculoşi decât cetăţenii chinezi.

Wu nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a comenta acest subiect, trimisă luni pe contul său de social media.

Oraşul Chongqing (sud-vest) a înregistrat o infecţie cu acest virus vineri la o persoană care a sosit din străinătate, primul caz de variola maimuţei din China continentală în contextul recentului focar global al acestui virus.

Persoana infectată este un cetăţean chinez în vârstă de 29 de ani, care a călătorit cu avionul la Chongqing pe 14 septembrie venind din Spania, a precizat ulterior Centrul pentru controlul bolilor.

Riscul de transmitere este scăzut întrucât persoana a fost plasată în carantină la sosirea în Chongqing, a precizat comisia sanitară municipală într-un comunicat. Toate contactele apropiate au fost izolate şi plaste sub observaţie medicală.

Circa 90 de ţări unde variola maimuţei nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat-o urgenţă de sănătate globală. S-au înregistrat peste 60.000 de cazuri confirmate, iar câteva ţări unde virusul nu este endemic au raportat primele decese asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?