Un nou balon "spion", observat în Columbia
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 05 feb 2023, 11:38
WhatsApp
Beijingul confirmă. Balonul doborât de SUA aparţine Chinei: SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist' / Foto: Captură video Youtube CBS
Beijingul confirmă. Balonul doborât de SUA aparţine Chinei: SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist' / Foto: Captură video Youtube CBS
Forţele aeriene columbiene au raportat observarea unui balon în spaţiul aerian al ţării.

În timp ce tensiunile dintre Washington şi Beijing sunt la cote înalte din cauza doborârii a ceea ce oficialii americani spun că a fost un balon de supraveghere chinezesc, Columbia a raportat că a observat un obiect similar în propriul spaţiu aerian, relatează Agerpres, citând DPA.

În dimineaţa zilei de 3 februarie, sistemul naţional de apărare aeriană a detectat un obiect la o altitudine de aproximativ 17.000 de metri care a intrat în spaţiul aerian al ţării în sectorul nordic, au anunţat sâmbătă seara forţele aeriene columbiene.

Obiectul s-a deplasat cu o viteză medie de aproximativ 46 de kilometri pe oră, prezentând "caracteristici similare unui balon".

VEZI ȘI: SUA, în alertă din cauza balonului "spion". Trei aeroporturi au fost închise din motive de securitate. UPDATE: Video cu momentul în care balonul chinez este doborât

Originea obiectului, încă necunoscutăForţele aeriene columbiene au urmărit obiectul prin sistemele sale de apărare până când acesta a părăsit spaţiul aerian al ţării. Acesta nu a reprezentat "nicio ameninţare la adresa securităţii şi apărării naţionale şi nici la adresa siguranţei aeriene", au precizat acestea, adăugând că lucrează acum cu alte ţări pentru a determina originea obiectului.

Armata americană a doborât sâmbătă ceea ce oficialii spun că ar fi fost un balon de supraveghere chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud.

Beijingul a susţinut că era un balon civil de cercetare care s-a abătut de la curs. Vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder, a declarat că un al doilea balon a fost reperat deasupra Americii Latine, fără a oferi mai multe detalii.

VEZI ȘI: China, mesaj către SUA, după doborârea balonului: "Încalcă grav practicile internaționale" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?