Un nou azil al groazei? Se fac cercetări în Argeș
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Poliţiştii din Piteşti au efectuat percheziţii domiciliare, dar şi la punctele de lucru ale unor persoane juridice, după ce un bărbat cu mobilitate redusă a murit într-un azil, cercetările fiind efectuate în acest caz pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, informează, miercuri, IPJ Argeş.

"La data de 23 iulie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti - Biroul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, au pus în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară în localităţile Piteşti, Curtea de Argeş, Ştefăneşti şi Albota, la sediile sau punctele de lucru ale unor persoane juridice şi la locuinţele unor persoane fizice, cercetate într-un dosar penal privind inacţiune în asigurarea îngrijirilor medicale şi igienei unei persoane internate într-un azil de bătrâni, respectiv omisiuni în solicitarea intervenţiei medicale de urgenţă, fapt ce ar fi condus la decesul unui bărbat, cu mobilitate limitată, în vârstă de 56 ani, din Piteşti", precizează reprezentanţii IPJ Argeş.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate înscrisuri cu valoare probatorie şi sisteme de calcul.

De asemenea, a fost dispus transportul la spital pentru trei persoane. Două persoane au fost conduse la sediul poliţiei, pentru audieri.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică.

La activităţile de percheziţie au participat peste 30 de poliţişti argeşeni din structurile de investigaţii criminale, ordine publică, de investigare a criminalităţii economice, criminalistică, dar şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Argeş.

***

În august 2023, în același județ, Argeș, se făceau cercetări cu privire la acuzații similare. Atunci, DC News scria că:

"Poliţiștii din Argeş au deschis un dosar penal după controlul la azilul din Piteşti unde trei vârstnici au fost găsiţi în subsol, în condiții greu de descris. 

Inspectorii DSP care au controlat din nou azilul și au descoperit că se gătea într-o bucătărie improvizată, chiar dacă reprezentanţii firmei arătaseră anterior un contract cu o firmă de catering. Mai mult, au fost descoperite nereguli în acordarea asistenţei medicale beneficiarilor şi au fost aplicate mai multe amenzi.

'Dosar penal deschis după controlul de urgenţă făcut miercuri la un centru pentru vârstnici! Decizia a fost luată de către reprezentanţii Poliţiei Argeş care au coroborat datele obţinute şi au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea prevăzută de articolul 297 Cod Penal, abuz în serviciu', a anunţat, vineri dimineaţă, Prefectura Argeş.

Conform sursei citate, inspectorii DSP au revenit joi la centru şi au găsit o bucătărie improvizată.

'Au fost surprinşi să găsească angajaţii centrului în bucătărie în timp ce pregăteau mâncare: 40 de litri de ciorbă, piure de cartofi care li se servea cu mezeluri, orez cu lapte. Asta, deşi miercuri, reprezentanţii centrului au declarat şi arătat un contract cu o firmă de catering. Activitatea bucătăriei a fost suspendată', a transmis prefectul de Argeş, Radu Perianu.

Prefectul a subliniat verificările făcute şi cum se acordă asistenţă medicală oamenilor din centru.

(...)

Primele constatări subliniau faptul că cei internaţi acolo nu primesc suficientă hrană și nu sunt lăsaţi să vorbească la telefon cu rudele lor. Mai mult, unul dintre vârstnici dormea pe o canapea amplasată într-un hol, iar alți trei bătrâni despre care autorităţile nu fuseseră informate au fost găsiţi în subsol".

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel