Data publicării:
”Un moment decisiv pentru Europa”. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că ”trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a apăra Ucraina, indiferent de ceea ce decide America”
Află ce declarații a făcut președintele Franței, Emmanuel Macron, despre ajutorul pentru Ucraina.
Țările europene trebuie să ia decizii îndrăznețe și ”inovatoare” pentru a ajuta Ucraina, chiar dacă SUA renunță la susținerea Kievului în următoarele luni, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron.
Președintele francez a adăugat că Europa ar trebui să preia conducerea în ceea ce privește garantarea propriei sale securități. Macron a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite oficiale în Suedia, care este pe punctul de a deveni un nou membru al alianței militare NATO.
Europa nu trebuie să își delege securitatea ”marilor puteri, chiar dacă acestea sunt aliați foarte buni, pentru că trăiesc de cealaltă parte a oceanului”, a spus el.
Decizia Congresului din SUA
Comentariile lui Macron vin în contextul în care națiunile europene se confruntă cu consecințele iminente ale posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, fostul președinte sceptic față de NATO. În SUA, continuarea ajutorului militar pentru Ucraina este, de asemenea, blocată în Congres, parlamentarii republicani fiind reticenți în privința continuării finanțării Kievului. Ucraina se opune invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin de aproape doi ani.
”Acesta este un moment decisiv și de testare pentru Europa. Trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a apăra și a sprijini Ucraina, indiferent de ceea ce este nevoie și de ceea ce decide America”, a declarat Macron în timpul unui discurs la Academia Militară Karlberg din Suedia.
Dreptul de veto al lui Viktor Orbán
Liderii UE speră să ajungă la un acord asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui summit al Consiliului European de joi, dar cresc temerile că premierul ungar Viktor Orbán își va folosi dreptul de veto pentru a bloca fondurile destinate Kievului.
Macron se află în prezent într-o vizită de două zile în Suedia pentru a discuta despre parteneriate în domeniul energiei și al apărării. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, și omologul său suedez, Pål Jonson, sunt așteptați să semneze scrisori de intenție privind sistemele de apărare aeriană și de supraveghere aeriană.
Franța și Suedia se numără printre puținele țări europene cu o industrie de apărare de mare anvergură care pot, de asemenea, să își fabrice propriile avioane de luptă, Rafale al Franței, produs de Dassault Aviation, și JAS 39 Gripen al Suediei, fabricat de Saab, conform POLITICO.
Amintim că președintele PPE, Manfred Weber, a declarat, într-un interviu pentru Politico, că susține ideea unui scut nuclear al UE, care să descurajeze Rusia, independent de NATO. Anterior, Germania a fost reticentă în a accepta propunerea făcută de Franța, în 2020, când președintele Macron a avansat proiectul unei structuri de apărare comună a UE. Citește aici: Manfred Weber, președintele PPE, de acord cu Macron: Europa trebuie să aibă un scut nuclear independent de SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News