Urmărește emisiunea live
Un milion pentru Unire, strângere de semnături pentru unirea cu Republica Moldova
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Campania de strângere de semnături "Un milion pentru Unire", iniţiată de Platforma unionistă Acţiunea 2012 în scopul unificării Republicii Moldova cu România, a fost lansată marţi seară şi în judeţul Covasna. 

Preşedintele platformei, George Simion, a declarat că acest demers vizează adunarea de semnături pe teritoriul României, Republicii Moldova, dar şi în diaspora pentru modificarea Constituţiei prin introducerea unui preambul în care să fie menţionată ideea de "reîntregire a neamului românesc pe cale paşnică". 

"De o săptămână şi jumătate am pornit într-un turneu prin judeţele din ţară pentru promovarea campaniei de semnături (...) şi mă bucur că şi voi, românii de aici, din Covasna şi Harghita, din centrul ţării, sunteţi alături de dezideratele naţionale. (...) Am considerat această procedură de iniţiativă legislativă cetăţenească potrivită pentru a aduce subiectul iarăşi în discuţia şi în atenţia publicului. Parlamentul României, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara, a dat o Declaraţie de Unire, dar după acea declaraţie, votată în unanimitate, dar cu abţinerile UDMR, nu au mai venit şi rezultatele concrete (...) şi am dori ca acea declaraţie să fie pusă în acord cu textul constituţional şi, mai departe, am dori şi o foaie de parcurs, un plan concret, asumat, o strategie pentru reîntregire naţională. De asta strângem aceste semnături, sunt necesare minimum 500.000 de semnături, dintre care 20.000 de semnături de 20 de judeţe. (...) Contează mult semnătura fiecărui român", a declarat George Simion, în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe cu reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale româneşti. 

Iniţiatorii au la dispoziţie şase luni pentru strângerea semnăturilor

Potrivit acestuia, iniţiativa a primit pe 26 iulie aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, iar pe 19 septembrie a apărut în Monitorul Oficial şi au la dispoziţie şase luni pentru strângerea semnăturilor. George Simion a mai spus că membrii Acţiunii 2012 şi Alianţei pentru Centenar vor fi prezenţi de Ziua Naţională a României la Alba Iulia. "Invităm toţi românii la Alba Iulia. Pe 1 Decembrie, la ora 8 dimineaţa vom porni într-un marş al Unirii din faţa gării, unde vor veni toţi, din toate judeţele, aproximativ 10.000 de oameni, din Republica Moldova şi cei din diaspora care se întâlnesc la vama Borş. (...) Sperăm să facem cu toţii o zi de care să fim mândri", a mai spus George Simion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel