Data publicării:
Un micro-reactor de 5 MW, deplasabil pe roți, testat de compania care construiește centrala nucleară din Polonia. Concurență pentru SRM-urile de la Doicești
Un micro-reactor nuclear, care poate fi deplasat pe roți, de la un consumator la altul, va fi testat în 2026 la Laboratorul Național Idaho (INL). Micro-generatorul nuclear, care ar putea alimenta o fabrică sau un cartier de locuințe, ar putea intra pe piață în 2029, devenind un concurent serios pentru modelul SRM (reactoarele nucleare mici modulare, de tipul celor în care NuclearElectrica investește la Doicești).
Trei firme din Statele Unite se află în faze avansate de dezvoltare a unor capacități nucleare de mici dimensiuni, mai bine adaptate nevoilor industriei și mai sigure în exploatare. Compania americană Westinghouse Electric este gata să testeze un prototip al eVinci, un reactor transportabil, construit și asamblat complet în fabrică, capabil să furnizeze căldură combinată (până la 13 MW) și energie electrică (până la 5 MW). Dimensiunile mici permit transportul cu camionul și o instalare rapidă la fața locului, cu fiabilitate ridicată și întreținere minimă. Reactorul va utiliza combustibil nuclear TRISO (TRI-structural ISOtropic) și este unul dintre proiectele avansate sprijinite de Departamentul de Energie al SUA, menit să accelereze dezvoltarea și implementarea noilor tehnologii nucleare.
Westinghouse a fost una dintre cele trei companii selectate anul trecut pentru a putea începe operarea experimentală a unui astfel de reactor, alături de Radiant și Ultra Safe Nuclear Corporation, care speră să finalizeze proiectarea până la sfârșitul anului.
Westinghouse a fost selectată pentru proiectul nuclear al Poloniei, unde construiește în colaborare cu Bechtel o centrală bazată pe reactoare de generația a treia, AP1000, care vor fi folosite și în Bulgaria. De asemenea, dezvoltă reactoare modulare, de capacitate mică (AP 300) similară celor care ar urma să fie folosite la Doicești, de RoPower (asocierea NuclearElectrica cu firma privată Nova Power & Gas, deținută de frații Mureșan, din Cluj).
Proiectul din Dâmbovița, care a primit ieri un nou credit din partea Băncii Americane de Export-Import, în valoare de 99 milioane de dolari, este unul controversat. NuScale, proiectantul reactoarelor de la Doicești, a renunțat anul trecut la un proiect similar în Idaho, din cauza costurilor, care au crescut de la 2 la 9 miliarde de dolari.
Costul unui MWh produs de un SRM este acum de circa 58 de dolari. Iar specialiștii consideră că în 2029, când primul astfel de mic reactor modular ar putea intra în exploatare comercială, costul va fi în jur de 69 de dolari megawatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News