Un medicament creat de Inteligența Artificială, testat în premieră pe oameni
Pentru prima dată în istoria omenirii, un medicament descoperit și creat de Inteligența Artificială (AI) este testat în studii clinice pe oameni.
Medicamentul creat de Inteligența Artificială se numește NS018_055 și a fost dezvoltat de firma de biotehnologie Insilico Medicine. Antidotul este destinat tratării fibrozei pulmonare idiopatice, o afecţiune cronică despre care se știe că produce probleme de respirație grave, până la deces.
Medicamentul a fost aprobat pentru studiile din etapa a doua de testare, ceea ce înseamnă că oamenii de știință vor să afle acum dacă medicamentul funcționează cu adevărat, total sau parţial şi în ce condiţii.
Ce înseamnă NS018_055 pentru viitorul medicinei
Potrivit celor de la Insilico, medicamentul ar fi un progres notabil pentru domeniul farmaceutic îmbunătățit de AI, tehnologie aflată în plină ascensiune, ceea ce ar putea duce la o eră complet nouă care poate să revoluţioneze cercetărea în zona dezvoltării medicamentelor.
„Acest prim candidat de medicament care va merge în faza a 2-a este un adevărat punct culminant al abordării noastre end-to-end de a combina biologia și chimia cu învățarea profundă”, a spus directorul executiv Insilico, Alex Zhavoronko, într-un comunicat.
„Este un prag semnificativ nu numai pentru noi, ci și pentru toată lumea din domeniul descoperirii de medicamente accelerate de AI”, a mai spus Zhavoronko.
Timpul necesar dezvoltării unui medicament ar putea fi redus la jumătate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Insilico a implementat modele de AI care ar putea crea noi molecule care să ajute la procesarea medicamentelor.
Potrivit NVIDIA, crearea medicamentului NS018_055 a durat mai puțin de 18 luni.
Insilico şi-a selectat deja cei 12 candidați preclinici pentru medicamente. Dintre aceştia, trei au avansat până acum la studiile clinice timpurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News