Un medic de familie demontează cu cifre manipularea CNAS. Venitul pe un an, prezentat în ZF ca fiind venitul pe o lună
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
reteta-medicamente
reteta-medicamente

Veniturile medicilor de familie erau comparate de Ziarul Financiar, la începutul acestei săptămâni, cu cele ale director executive din mediul privat. „Într-o perioadă în care se discută mai degrabă despre salariile reduse din sistemul sanitar, nivelul de 9.000 de euro al cabinetului unui medic de familie ajunge să se compare mai degrabă cu câştigul unui executiv din mediul privat“, scria ZF.

Un medic de familie din România ne-a scris şi a demonstrate faptul că afirmaţiile publicate de ZF sunt mincinoase şi calomnioase. Cătălin, medical care ne-a scris, a demonstrate chiar că este imposibil ca un medic de familie din România să câştige aceşti bani într-o lună nici măcar dacă ar avea înscrişi pe listă un million (!!!) de pacienţi şi ar beneficia de toate sporurile pe care legea le acordă. De fapt, redactorii ZF au prezentat câştigul maxim pe care îl poate realiza cabinetul unui medic de familie într-un an întreg şi l-a descris ca fiind venitul pe lună.

Vă prezentăm mai jos explicaţiile lui Cătălin:

„Suma de care se vorbeşte în ZF, ca venit lunar al unui cabinet de medicină de familie – 37.500 lei/lună – este imposibil de realizat de către orice MF de familie care practică în România. Formulele de calcul, privind plata per capita, arată că un medic care are 2.200 înscrişi pe listă are un procent de 100% puncte la plata PC. Suma maximă a unui medic primar – spor de grad 20% – şi spor de zonă defavorizată – să spunem 100%, ceea ce nu cred că are vreun medic din ţară – în această situaţie, este de maxim 15.536 lei. Dacă se mai adaugă maximul de consultaţii – 400/lună – şi 20 consultaţii la domiciliu/lună, rezultă un venit maxim de 17.291 lei.

Sistemul de calcul la capita peste 2.200 înscrisi este astfel făcut încât un medic care ar avea 6.600 înscrişi, are un punctaj la capitaţie de 46,67% din numărul maxim de puncte care ar fi existat fără depunctare. La acest punctaj suma care revine este de 21.892 lei. Dacă se mai adaugă consultaţiile, suma maxima primită de cabinet este de 23.647 lei/lună.

Dacă medicul ar avea să spunem 13.200 asiguraţi înscrişi, puncatjul realizat ar reprezenta la capitaţie23,48% din numărul maxim de puncte care ar fi existat fără depunctare, ceea ce înseamnă 21.892 lei. Adăugând consultaţiile, înseamnă un venit al cabinetului de maxim 23.647 lei. Facând un calcul la 15.000 înscrişi – imposibil – rezultă un venit lunar pe cabinet de 26.898 lei pe lună. Oricâţi înscrişi ar avea un medic de familie, cabinetul nu poate ajunge la un venit de 37.500 lei/lună.

Dacă, prin absurd, un cabinet MF ar avea 1.000.000 înscişi pe listă, ar fi medic primar, spor rural 100%, ar avea la capitaţie un venit de 23.529 lei iar dacă se adaugă şi serviciile medicale, ar avea un venit de 25.779 lei,

Afirmaţiile publicate de ZF, ca primite de la CNAS, sunt inexacte, calomnioase.

Dacă un medic de familie câştigă 9.000 euro/lună, întreb şi îi intreb pe cei de la ZF şi CNAS: de ce pleacă MF din România în Anglia, Franţa, Italia, Germania unde câştigă 4-5.000 de euro???“

Citeşte şi:

Medicii de familie sunt nedumeriţi faţă de continuarea dezinformărilor ce afectează activitatea cabinetelor medicale

Declaraţiile şefului CNAS despre medicii de familie reprezintă o murdărie, declară reprezentanţii acestora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel