Un mare oraș din Italia vrea să introducă un sistem de „credit social”, similar cu cel din China, în care cetățenii sunt răsplătiți pentru „comportament adecvat”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Într-un mare oraș al Italiei este posibil să se introducă un sistem electronic de „credit social”.

Al șaptelea oraș ca mărime al Italiei, Bologna, intenționează să introducă un sistem de „credit social” pentru a răsplăti comportamentul bun al cetățenilor, dar criticii avertizează asupra unui potențial scenariu distopic precum cel văzut cu controversatul sistem de credit social al Chinei.

Sediul regiunii Emilia-Romagna dezvoltă o aplicație care să-i răsplătească pe cei care demonstrează un „comportament adecvat” cu așa-zise credite sociale. Aceste comportamente coincid cu normele morale generale: cetățenii pot câștiga puncte, de exemplu, respectând regulile de circulație, prin consum optim de energie sau prin colectarea selectivă a deșeurilor.

Numele aplicației este „Smart Citizen Wallet” și a fost dezvăluit la o conferință de presă la Bologna pe 29 martie, cu participarea primarului Matteo Lepore. La eveniment a vorbit și Massimo Bugani, directorul „Agendei digitale” a orașului.

Potrivit lui Bugani, aplicația poate fi privită ca o investiție în dezvoltarea digitală a Bolognei. Aplicația este ca și cum Bologna beneficiază de un „nou sistem de canalizare”, a susținut Bugani, adăugând că tot mai multe servicii vor deveni digitale în Italia în următorii ani.

Aplicația e în probe la Roma

Ziarul local, Corriere di Bologna, a comparat aplicația cu binecunoscutele broșuri de colectare a punctelor din centrele comerciale. Aplicația a fost deja activată la Roma, deși doar ca probă. 

Deși la acest moment există doar recompense și nicio penalizare pentru utilizarea aplicației, amenințarea sistemelor de credit social a fost deja abordată de un grup de autori din Italia. În 2016 a fost publicată o carte intitulată „Anime Elettriche” (Suflete electronice), care s-a ocupat de un sistem de credit social. În această carte distopică, autorii prezintă o societate în care accesul la consum și bunuri depinde de cantitatea de puncte adunate de un individ.

Recunoscând preocupările legate de sistemul de creditare, un grup de cercetare italian, Rețeaua de confidențialitate, a subliniat că, dacă se folosește incorect un sistem atât de complex, poate duce la o serie de probleme, cum ar fi restricții grave care ar putea încălca drepturile și libertățile cetăţenești, ca să nu mai vorbim de discriminarea pe care o presupune simpla funcţionare a unui asemenea sistem.

În prezent, statutul juridic al proiectului este și el discutabil, întrucât directivele Uniunii Europene nu permit colectarea în masă a datelor de la cetățeni.

În sistemul chinez de credit social nu există doar recompense, ci are și penalități, cum ar fi posibilități limitate de viză sau taxe mai mari pentru „comportament nedorit”, toate acestea bazate pe un set de criterii necunoscute publicului, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel