Data publicării:

Un leac împotriva SIDA, pe punctul de a fi descoperit de danezi

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
hiv
hiv

Cercetătorii danezi sunt aproape să descopere un leac accesibil pentru HIV, după ce au reușit să izoleze virusul HIV de ADN-ul uman şi să îl distrugă definitiv. Oamenii de știință ar putea astfel fabrica un medicament aşteptat să fie disponibil în câteva luni, scrie Business Insider. În prezent, cercetătorii fac teste pe oameni pentru a dovedi eficienţa metodei lor.

Business Insider scrie că tehnica danezilor constă în eliberarea virusului HIV din interiorul celulelor şi aducerea sa la suprafaţa acestora. Acolo, virusul poate fi eliminat printr-un simplu medicament.

 În studiile in vitro, tehnica danezilor a dat rezultate atât de bune încât Consiliul Danez pentru Cercetare a alocat 1,8 milioane de euro dezvoltării vaccinului anti-HIV.

 „Sunt aproape sigur de reuşită. Provocarea va fi să facem sistemul imunitar al pacienţilor să recunoască virusul şi să-l distrugă. Totul depinde de sistemul imunitar al fiecărui individ în parte”, a declarat dr. Ole Sogaard. Acesta a declarat că vaccinul nu este unul preventiv, ci se poate administra doar pacienţilor deja bolnavi, şi că şansele cele mai mari de vindecare le au pacienţii care fac vaccinul la puţin timp după ce se îmbolnăvesc.

Studiile in vitro efectuate în laborator pe celule umane au avut o rată de succes atât de mare încât în luna ianuarie a acestui an cercetătorii au obţinut 12 milioane de coroane daneze (1,6 milioane de euro) de la Consiliul de Cercetări Danez pentru a efectua studii pe subiecţi umani.

„Sunt aproape sigur că vom avea succes în tentativa noastră de a elibera HIV-ul din rezervoare. Provocarea constă în «convingerea» sistemului imunitar al pacienţilor să recunoască virusul şi să-l distrugă. Acest lucru depinde de puterea şi sensibilitatea fiecărui sistem imunitar”, a explicat doctorul Ole Søgaard de la Universitatea Aarhus.

 Dacă cei 15 pacienţi care participă acum la testele clinice vor fi vindecaţi de HIV, leacul va fi încercat pe un număr mai mare de persoane.

 Dr. Søgaard subliniază că leacul nu este un vaccin, astfel că este în continuarea foarte important ca oamenii să fie conştienţi că anumite comportamente nesigure, printre care sexul neprotejat şi refolosirea acelor, trebuie evitate pentru a evita infectarea cu HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel