Un laureat al premiului Nobel a fost achitat într-un dosar de evaziune fiscală
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Maria Ressa, laureat al premiului Nobel pentru pace. Sursa YouTube Rappler
Maria Ressa, laureat al premiului Nobel pentru pace. Sursa YouTube Rappler
Un tribunal filipinez a achitat-o ​​pe jurnalista Maria Ressa și instituția de știri Rappler de evaziune fiscală, într-o mișcare salutată drept o victorie pentru libertatea presei.

”Astăzi, faptele înving, adevărul învinge, justiția învinge”, a spus  Maria Ressa, care, dacă ar fi fost condamnată, ar fi putut primi o pedeapsă de până la 34 de ani de închisoare, potrivit BBC.

Victoria juridică a laureatului Nobel pentru Pace marchează sfârșitul unui caz început în 2018.

Maria Ressa, care a fondat instituția de știri Rappler, a fost ținta unei acțiuni legale lansate de Guvernul filipinez.

Sub fostul lider Rodrigo Duterte, Guvernul filipinez a acuzat-o pe Maria Ressa și Rappler că se sustrage de la plata impozitelor atunci când a strâns capital prin parteneriatul cu investitorii străini.

Departamentul de Justiție din Filipine a declarat că emiterea de instrumente financiare de către Rappler, cunoscută sub numele de bonuri de depozit filipineze, către investitorii străini Omidyar Network și North Base Media a generat un venit impozabil în valoare de 141,86 milioane de pesos (2,58 milioane de dolari), pe care nu i-a declarat în 2015.

Acuzata a negat acuzațiile și au spus că tranzacțiile implicau mecanisme financiare legitime care nu generează venituri impozabile.

În decizia sa, Curtea de Apel Fiscală din Filipine a declarat că procurorii nu au reușit să-i dovedească vinovăția dincolo de orice îndoială rezonabilă și a concluzionat că Ressa și Rappler nu au câștigat din tranzacții, conform raportului Rappler privind verdictul.

Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Filipine a declarat că acest caz de evaziune fiscală reflectă o utilizare tot mai mare a legii pentru represalii şi intimidare împotriva jurnaliştilor şi a societăţii civile.

Guvernul filipinez a încercat în mod repetat să închidă Rappler, care a scris critic la adresa administrației președintelui Filipinei, Rodrigo Duterte. În ianuarie 2018, s-a revocat licența de funcționare a instituției de știri și a declarat că Rappler, care are doi investitori americani, a încălcat o clauză din constituție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel