Preţul unui kilogram de tomate la producătorii din judeţ este între 20 şi 27 de lei, în funcţie de calitate şi calibru, potrivit reprezentanţilor producătorilor şi Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, citați de Agerpres.
Directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminiţa Mareş, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în prezent în judeţ sunt 75 de producători înscrişi în programul "Tomata" care au început recoltarea.
Costuri mari de producție pe timpul iernii
"Judeţul Olt are cel mai mare număr de legumicultori înscrişi în programul 'Tomata', respectiv 5.813 fermieri, iar la 75 dintre aceştia echipele DAJ au efectuat şi a doua vizită în teren în urma notificărilor privind faptul că încep recoltarea. Până la finalul săptămânii numărul de producători din judeţul Olt care au început recoltarea tomatelor cultivate în solarii va creşte cu câteva zeci. Fermierii din judeţul Olt vând kilogramul de tomate cu aproximativ 25 de lei, cel mult cu 27 de lei. Toate sunt foarte gustoase, toate sunt de calitate, iar preţul acesta este determinat de costurile mari pe care le-au avut producătorii pe timpul iernii, cu încălzirea în solarii", a spus Mihaela Mareş.
Prețuri între 20 și 26 de lei
Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, a afirmat că producătorii din judeţ vând tomatele la preţuri între 20 de lei şi 26 de lei kilogramul, în funcţie de calibru, în preţ regăsindu-se şi costurile ridicate cu încălzirea solariilor pe timpul iernii şi primăverii.
"Preţurile la producător sunt în prezent între 20 şi 26 de lei pe kilogram, în funcţie de calibru. Acum producătorii de tomate nu fac faţă cererii, pentru că la nivel naţional nu sunt mai mult de 100 de producători care au început recoltarea. Cei mai mulţi dintre producătorii înscrişi în programul 'Tomata' vor recolta în luna mai. Fermierii care în această perioadă au reuşit să recolteze tomate sunt cei care au semănat în luna decembrie şi au plantat în prima parte a lunii ianuarie, deci din decembrie ei încălzesc solariile", a arătat Ion Păunel.
Liderul SPA Olt a menţionat că unui producător care vinde tomatele extratimpurii cu preţuri între 20 şi 26 de lei îi rămân între 2 lei şi 4 lei la kilogram după ce scade costurile.
"Adaosul practicat de revânzători e foarte mare. Producătorul rămâne cu 2 - 4 lei dacă vinde la preţuri între 20 şi 26 de lei. Aceste preţuri vor începe să scadă după Paşte, când va mai creşte numărul de producători", a adăugat Păunel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Copiii, sub presiuni imense din partea societății, rețelelor de socializare și părinților. Cum să nu găsească căi de evadare?
- Separi cățeii de mamă înainte de opt luni? Se pedepsește cu închisoarea: Pedeapsa trebuie să fie mai drastică
- Românii apreciază mai mult influencerii și vedetele decât medicii și profesorii. Sociolog: În topul profesiilor din SUA, artiștii sunt la nivel cu electricienii