Un jurnalist român învinge sistemul tăcerii. Decizie istorică a CEDO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ioan Romeo Roșiianu a câștigat la CEDO procesul împotiva statului român! România a fost condamnată la plata a aproape 9.000 de euro, daune morale și cheltuieli de judecată, după ce fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, a refuzat să-i furnizeze jurnalistului Roșiianu informații de interes public, în ciuda a trei hotărâri judecătorești definitive.

VEZI ȘI: SCANDAL URIAȘ. CIUVICĂ, pentru DC NEWS: E vorba despre o intervenție ABUZIVĂ

Țara noastră a fost condamnată să-i plăteasca 4.000 de euro daune morale ziaristului și alți 4.748 de euro cheltuieli de judecată, pentru că fostul primar al orașului Baia Mare a refuzat să-i furnizeze informațiile de interes public cerute, deși justiția națională i-a dat câștig de cauză.

Cazul lui Roșiianu la CEDO a fost susținut de avocata Diana Hatneanu și sprijinit de APADOR-CH, ca unul strategic pentru România.

Reclamantul, Ioan Romeo Rosiianu, jurnalist la Baia Mare, a adresat mai multe cereri de informații de interes public primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (primar în perioada 1993 -2010). În urma refuzului de a-i comunica informațiile, jurnalistul s-a plâns în justiție, care, prin hotărâri definitive și irevocabile, l-a obligat pe primar să-i comunice informații cu privire la contracte de achiziții publice și administrarea patrimoniului public.

Totuși, hotărârile au rămas neexecutate în ciuda a numeroase demersuri, care au inclus amendarea civilă a primarului, de către instanță, pentru neexecutarea hotărârilor, și amendarea administrativă a primarului, de către procuror, în urma unei plângeri penale.

Cauza Roșiianu este o premieră pentru România, însă, în ultimii ani, Curtea europeană s-a pronuțat și în alte cauze similare, scrie Mondo News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel