Un jandarm din Cluj predă arte marţiale copiilor cu probleme de vedere
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ivan Caludian, un jandarm din Cluj, a atras atenţia colegilor din toată ţara după ce s-a aflat că de mai bine de şase ani predă arte marţiale copiilor nevăzători. 

"Lumina de dincolo de întuneric. O vom numi poveste pentru că are doar finaluri fericite, însă experiența lui Ivan, alături de copii, se transformă în lecție de viață pentru fiecare dintre noi.

Ivan Caludian lucrează în Jandarmeria Română de 12 ani. Este subofițer la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj și instructor de karate pentru colegii lui, dar și pentru copii. De 6 ani a ales să-și petreacă timpul liber alături de copiii cu probleme de vedere, predându-le lecții de arte marțiale și pregătindu-i pentru performanță.

L-am întrebat de ce a ales să se implice, când avea la-ndemână confortul. O întrebare pe care o primește des și pentru care are un singur răspuns: ”Pentru că am vrut să dau o șansă unor copii despre care se crede că totul e pierdut.” Și cu această credință a plecat la drum. A studiat, a citit, a mers la seminarii în Belgia și, cel mai important, a stat printre ei, în lumea lor, încercând să o înțeleagă, să le învețe limbajul, să le câștige încrederea, să găsească o cale de comunicare. Și când s-au simțit pregătiți, și el, și ei, au început să lucreze împreună", se arată pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române. 

Ce paşi a avut de urmat tânărul 

"Primul pas a fost acela de a încheia un contract de colaborare cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, de unde a selectat câțiva elevi pe care a început să-i antreneze. Un antrenament anevoios, ce necesită mult timp, căci fiecare mișcare se întipărește în mintea copiilor prin atingere. E nevoie de jumătate de an pentru ca o mișcare specială în karate, numită ”kata”, să poată fi predată și executată de către copiii nevăzători, în timp ce același antrenament, cu alți copii, se finalizează în maxim o lună.
Cu pași mici, dar hotărâți, cu ambiția și dăruirea copiilor, dar și cu perseverența lui Ivan, au reușit împreună să facă performanță, câștigând pe rând competiții de para-karate organizate în țară, dar și peste hotare. Locul 5 la Campionatul Mondial de Para-karate de la Madrid, locul 2 la Campionatul European de la Zagreb, elevul lui Ivan fiind primul și singurul sportiv de acest gen din România care s-a calificat pe podium la o astfel de competiție.

Pentru că vrea să facă cât mai mult pentru acești copii, începând din anul 2016, ajutat de sponsori, câteodată, alteori din propriii lui bani, Ivan organizează an de an Cupa Internațională de Para-karate din Transilvania. Ediția de anul acesta a avut loc sâmbătă, unde sportiva antrenată de colegul nostru a câștigat locul 2 la ”Kata” și locul 3 la proba de ”Duo fighting”, devenind campioană națională.

Câteodată obosit de atâtea piedici, dar întotdeauna cu bucurie, Ivan reușește să le arate acestor copii lumina de dincolo de întuneric, reușește să le descrie, în călătoriile lor, lumea pe care ei o cunosc doar din cărți.
Cu o dăruire neobosită, a reușit să le câștige prietenia și încrederea, căci ei știu că alături de Fratele Claus, așa cum le place să-i spună, nicio barieră nu le poate sta în cale în drumul către victorie.

Ivan mai reușește ceva: să ne arate nouă, celor care vedem cu privirea cea mai limpede, că indiferența și superficialitatea cu care ne petrecem zilele nu fac altceva decât să ne afunde în negura cotidiană, anulând frumusețea, altruismul și lumina din noi", se mai explică pe pagina de Facebook a Jandarmeriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel