Un incident major a stins lumina vineri în Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Croația. România a avut noroc: A fost pur și simplu șansă
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
O pană de curent a afectat total Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și parțial Croația. 

O pană majoră de curent a afectat vineri Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Albania, precum și cea mai mare parte a coastei Croației. Declarațiile din Muntenegru vin să arate că pana de curent ar fi fost cauzată de o creștere bruscă a consumului de energie, pe fondul temperaturilor foarte ridicate. Cu alte cuvinte, aerul condiționat ar fi pus tot sistemul electric din patru state la pământ. Oficiali din Albania afirmă că a existat o defecțiune la interconectorul dintre Albania și Grecia. În urmă cu trei ani, în ianuarie, un incident similar a lăsat fără curent nord-vestul României. De această dată, țara noastră a fost ferită. 

”A fost pur și simplu șansă. În 8 ianuarie, când a fost black-out tot în zona aceasta, România a fost cea mai afectată. Acum am avut noroc” a spus Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru hotnews. Acesta nu consideră că problema a fost legată de caniculă și, implicit, de consumul mare de energie: ”Poate este posibil să fi contribuit, dar nu poate fi aceasta cauza unui black-out”. ”Cel mai sigur ceva a cedat, o stație, din ce m-am documentat specialiștii spun că ar fi fost în Muntenegru” spune Chisăliță. 

România nu se află în riscul unui black-out, spune expertul în energie, sistemele fiind interconectate. În plus, conform acestuia, nu a fost o pană de curent majoră, chiar dacă a afectat mai multe state: nu a fost de mare amploare ca interval de timp, principalele sisteme fiind repornite, însă s-a avut în vedere revenirea etapizată. 

Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică a oferit o serie de precizări, spunând că vineri, la 12:20, a avut loc ”un incident major la rețea”, care ”a dus la un black-out în rețelele de electricitate din Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și un black-out parțial în Croația”. Curentul a fost restabilit în 2 ore. O investigație este demarată în acest sens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel