Un iaht al lui Abramovici, primit cu proteste în Turcia de un grup de ucraineni aflați pe o barcă - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto: Captură video Sky News
Foto: Captură video Sky News
Un iaht aparţinând miliardarului rus Roman Abramovici a acostat în sud-vestul Turciei, ţară care nu aplică sancţiunile occidentale împotriva oligarhilor ruşi, printre care proprietarului clubului de fotbal Chelsea, notează AFP. 

Solaris, un vas de lux cu o lungime de 140 de metri, care arborează pavilionul Bermudelor, a fost filmat luni în oraşul turistic Bodrum, la mai bine de o săptămână după ce a fost văzut într-un port din Muntenegru, care nu este membru al Uniunii Europene. Iahtul a fost primit cu proteste de un grup de ucraineni aflați pe o barcă.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, au impus sancţiuni fără precedent Rusiei după invadarea Ucrainei, plasând oligarhi, printre care Roman Abramovici, şi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, pe lista acestor retorsiuni.

Turcia, membră a NATO, care întreţine legături strânse cu Rusia şi Ucraina, nu s-a alăturat sancţiunilor care vizează Moscova. Mai multe ţări au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi, iar preşedintele american Joe Biden a asigurat că aliaţii 'vor veni să caute bunurile voastre tale nelegiuite'.

Săptămâna trecută, UE a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei cu Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, printre alte ţinte. Oligarhul, care deţine un iaht şi mai mare, Eclipse, de 162 de metri lungime, este lovit şi în Marea Britanie de îngheţarea activelor sale şi de interdicţia de călătorie. Turcia a calificat invazia Ucrainei 'inacceptabilă' şi s-a poziţionat ca mediator pentru a se pune capăt războiului, mai scrie AFP. 

Citește și SUA pun pe lista neagră sute de avioane ruseşti, printre care jetul privat al lui Abramovici

Statele Unite au interzis avioanelor fabricate în Statele Unite sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.

Dar, 'de la 2 martie 2022, pe baza informaţiilor disponibile publicului, ministerul a identificat o serie de zboruri comerciale şi private din ţări terţe către Rusia, toate fiind deţinute sau controlate de, sau în regim charter ori închiriate de Rusia sau cetăţeni ruşi', explică ministerul într-un comunicat care publică lista completă a aeronavelor în cauză.

Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii.

Departamentul american al Comerţului a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al omului de afaceri rus Roman Abramovici şi Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, notează AFP. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel