Un geamăn nenăscut a fost scos din creierul unei fetițe de un an
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Lazaro  Rodriguez/ Pexels
Fotografie de la Lazaro Rodriguez/ Pexels
În China, un făt nenăscut a fost îndepărtat chirurgical din creierul unui geamăn de 1 an.

Doctorii Universității Fudandin Shanghai, care au efectuat operația, au explicat că fata avea capul mărit și probleme cu motricitatea. Scanările craniului, efectuate folosind tomografia computerizată (CT), o tehnică imagistică, au arătat apoi că creierul bebelușului a fost comprimat din cauza prezenței unui făt monocorionic diamniotic malformat (când fiecare geamăn are propriul sac amniotic, dar ambii au același placenta) si o acumulare de lichid cauzata de cresterea semnificativa a ventriculilor cerebrali, potrivit Today.

Mai mult, medicii au raportat că ”masă fetiformă” a dezvoltat membrele superioare și chiar proiecții asemănătoare degetelor, dar a rămas extrem de subdezvoltată.
2. -imagine fara descriere- (f1-large_76035700.jpg)

Sursa Foto: Neurology.

Descriere: Imagistica fetus-in-fetu. CT a capului (A) și imaginea ponderată T1 (B) a unui sugar care prezintă hidrocefalie, creier comprimat și masă intraventriculară cu coloană vertebrală, femur și tibie. Imagine ponderată T1 a masei care dezvăluie spinal bifida (C). Masa fetiformă cu membrul superior și muguri ca degetele (D).

Ipotezele cercetătorilor

Cercetătorii consideră că aceste cazuri de făt intracranian apar în primele etape ale sarcinii gemelare, în special în etapa de dezvoltare a embrionului înainte de implantarea acestuia în uterul mamei, când grupul de celule în diviziune care s-a format din ovulul fertilizat nu reușește să se separe în mod corespunzător. În acest caz se poate întâmpla ca unul dintre primii embrioni să fie învăluit de celălalt. Înconjurat de celulele care se replică ale celuilalt geamăn, nu reușește să se dezvolte, dar rămâne ”în viață” datorită alimentării cu sânge de la geamăn.

Alte cazuri similare

Au existat și alte cazuri similare raportate în literatura de specialitate. Într-un studiu publicat în 1982, oamenii de știință de la Spitalul din Londra au raportat cazul unui făt cu o lungime de 14 cm la un copil de 6 săptămâni, care avea capul mărit. Fătul,  ulterior îndepărtat chirurgical, a prezentat caracteristici evidente, cum ar fi dezvoltarea membrelor, a unui cap și a unui corp. Cu toate acestea, după operație, copilul a prezentat o recuperare excelentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel