Data publicării:

Un fost ministru de Finanțe a fost condamnat pentru corupție în Austria

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un fost ministru austriac de finanțe a fost condamnat de instanță pentru fapte de corupție. 

Un fost ministru austriac de finanțe a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru rolul său într-un scandal de corupție de înalt nivel, relatează BBC, scrie Mediafax. 

Karl-Heinz Grasser a fost găsit vinovat de delapidare, primire de mită și falsificare de probe într-un acord de vânzare a mii de apartamente proprietate publică.

Curtea din Viena a declarat că Grasser a fost implicat în plata a peste 9 milioane de euro ca mită. El neagă faptele greșite și va face apel.

Grasser a devenit cel mai tânăr ministru de finanțe din istoria țării, în 2000

Cazul a implicat 14 inculpați, care se confruntă cu acuzații de spălare de bani, fraudă și falsificarea probelor. Curtea a declarat că Grasser și un intermediar au transmis informații despre o ofertă în timpul unui plan de privatizare a 60.000 de apartamente, care a permis unui rival să facă oferta câștigătoare.

Un consorțiu a cumpărat apartamentele cu 961 milioane de euro - trei ani mai târziu, acestea erau evaluate la dublu.

Potrivit instanței, ofertanții câștigători au plătit un procent din prețul de cumpărare, 9,6 milioane euro, fostului secretar general al Partidului Libertății din Austria Walter Meischberger și lobbyistului Peter Hochegger. Ambii bărbați au primit, de asemenea, sentințe de închisoare.

Ce a constatat instanța 

Acești bani au fost apoi împărțiți în trei conturi bancare din Lichtenstein, a constatat instanța. Verdictul s-a bazat pe sute de declarații ale martorilor, împreună cu apeluri telefonice interceptate.

Judecătorul Marion Hohenecker a spus: „Cei care fac afaceri oneste nu au nevoie de conturi în Lichtenstein”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel