Un fost mercenar Wagner iese la atac: Îşi tratează luptătorii ca pe carne de tun
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Peste 30.000 de luptători Wagner au fost răniți sau uciși în Ucraina/ Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Peste 30.000 de luptători Wagner au fost răniți sau uciși în Ucraina/ Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Un fost mercenar din Grupul Wagner îi atacă pe comandanţii acestei grupări paramilitare. 

Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi carne de tun, îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi, a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite marţi EFE.

Medvedev se află la Oslo, unde încearcă să obţină azil după ce a dezertat din grupul condus de Evgheni Prigojin, oligarh rus şi omul de încredere al preşedintelui Vladimir Putin.

Îi încolţeau pe cei care nu voiau să lupte şi îi împuşcau în faţa celor abia sosiţi, susţine acest fost militar în vârstă de 26 de ani. Au adus doi deţinuţi care au refuzat să meargă să lupte şi i-au împuşcat în faţa tuturor şi i-au îngropat chiar în tranşeele pe care le săpaseră recruţii, adaugă el.

Medvedev a ajuns la aceste concluzii după doar câteva zile în Ucraina



Medvedev, care spune că a activat anterior în armata rusă, s-a alăturat grupului Wagner ca voluntar. A ajuns în Ucraina la circa 10 zile după ce a semnat contractul, în iulie 2021, luptând în apropiere de Bahmut, oraş aflat în prima linie a frontului în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează CNN, preluat de EFE.

O legitimaţie de presă falsă creată de un ONG l-a ajutat să se întoarcă în Rusia pe Andrei Medvedev, care spune că grupul Wagner nu avea o strategie şi că improviza la faţa locului.

Nu exista nicio tactică reală. Primeam doar ordine cu privire la poziţia adversarului... Nu existau ordine clare despre cum anume ar fi trebuit să ne comportăm. Decideam ce trebuie să facem din mers. Cine deschidea focul, cum ne roteam... Era treaba noastră cum se terminau lucrurile, a explicat el.

După cum a declarat la CNN, în cea de-a şasea zi a prezenţei sale în Ucraina, ştia deja că nu vrea să se mai întoarcă în această ţară după ce văzuse cum trupele erau transformate în carne de tun.

A început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a tot crescut atunci când s-a permis intrarea în grup a deţinuţilor. Erau tot mai multe cadavre şi de fiecare dată intrau (în grup) tot mai mulţi oameni. La sfârşit aveam mulţi oameni sub comanda mea. Nici nu eram în stare să număr cât de mulţi erau. Erau într-o permanentă mişcare. Cadavre, mai mulţi deţinuţi, alte cadavre, alţi deţinuţi, povesteşte el.

Medvedev a mai spus că deţinuţilor care se înrolau li s-a spus că familiile lor vor primi 5 milioane de ruble (circa 71.000 de dolari) dacă vor muri în luptă. Dar, în realitate, nimeni nu voia să plătească aceşti bani, spune el. Mulţi ruşi care au murit luptând în Ucraina au fost pur şi simplu declaraţi dispăruţi, a afirmat el, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel