Un fost inginer militar rus solicită azil în SUA. Ce a oferit acesta la schimb americanilor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Bărbatul și familia sa au sosit granița de sud-vest a SUA într-un SUV blindat și au cerut să fie admiși în State pentru că se temea de persecuție după ce acesta ar fi participat la protestele anti-Putin, în sprijinul lui Alexei Navalny, un disident rus întemnițat. 

Un inginer militar rus, aflat la granița de sud-vest a SUA, a cerut azil în schimb oferindu-se să dezvăluie unele dintre cele mai bine păzite secrete militare ale Rusiei, potrivit unui raport neclasificat al Serviciului Vamal și Protecției Frontierei.

Bărbatul s-a prezentat a fi inginer civil menționând că ”angajarea lui trecută a inclus munca din 2018 până în 2021 la fabricarea unui anumit tip de avion militar la unitatea de producție de avioane Tupolev din orașul Kazan, din centrul-vest al Rusiei”, potrivit la un raport CBP neclasificat, din 11 ianuarie, citat de US Knews. Bărbatul a descris tipul de aeronavă drept ”un avion cu reacție” și a spus că ”se numea White Swan-TU160, cel mai mare avion militar”.

În raportul CBP mai este menționat: ”TU-160 White Swan, cunoscut și sub numele de raportare NATO, ”Blackjack”, este cel mai avansat bombardier strategic din inventarul rusesc și a fost, de asemenea, folosit într-un rol tactic de atac aerian în războiul din Ucraina. Potrivit rapoartelor open-source, un nou program major de construcție a unei versiuni îmbunătățite a aeronavei, precum și un program de modernizare a aeronavelor existente au fost demarate la instalația Tupolev în ultimii câțiva ani”.

CBP a refuzat să răspundă la întrebările adresate de jurnaliști sau să comenteze în alt mod, invocând politica agenției ”să nu confirme și nici să nu vorbească despre documente interne potențial dezvăluite incorect, marcate ca fiind sensibile pentru aplicarea legii sau doar pentru uz oficial”.

Identitatea bărbatului

Numele bărbatului și detaliile despre sosirea sa în SUA au fost incluse într-un rezumat zilnic, neclasificat, de articole de interes din întreaga țară și din lume, informează sursa citată. Este extrem de neobișnuit și fără precedent ca acest raport să includă numele complet și informații detaliate ale unui solicitant de azil, ca să nu mai vorbim despre cineva care oferă secrete militare ale unui adversar străin precum Rusia.

Timp de aproximativ o săptămână și jumătate, CBP și DHS au lucrat pentru a verifica identitatea bărbatului și fostul loc de muncă. În jurul datei de 11 ianuarie, el a fost considerat credibil și de potențial interes pentru SUA și a fost trimis la FBI pentru a fi interogat în continuare, potrivit a doi oficiali guvernamentali.

Se crede că inginerul rus se află momentan în SUA și este încă interogat de oficialii americani. Probabil că este interogat cu privire la reluarea producției de Blackjack și la versiunile reînnoite sau îmbunătățite despre care se crede că au fost lucrate în timpul angajării inginerului rus ca ”șef de șantier”, scrie sursa citată.

Opinia unui expert militar rus

Expertul militar rus, Michael Kofman, a spus că nu avea cunoștințe independente despre acest inginer rus, dar a vorbit în general despre tipul de informații pe care cineva în funcția sa le poate oferi.

”O persoană care lucrează la o instalație industrială de apărare, cum ar fi Tuplov, ar putea avea acces la o serie de informații despre producția industrială de apărare, specificații legate de bombardierul Tu-160 și varianta sa modernizată mai recent dezvoltată, diferite procese de producție, dependențe și limitele acestora”, a spus Kofman, directorul programului de studii ruse la Centrul de Analize Navale. ”Cineva într-o astfel de poziție ar putea acumula cunoștințe în virtutea tipurilor de informații la care este expus la locul de muncă, dintre care unele s-ar putea dovedi valoroase”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel