Un experiment uriaș a folosit urină umană pentru a fertiliza culturile. Ce s-a întâmplat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un experiment la scară largă a scos la iveală beneficiile pe care urina le are în fertilizarea culturilor.

În zilele noastre, urinarea pe plantele alimentare poate fi considerat un gest grosolan și ciudat, în ciuda faptului că practica sa dovedit benefică de mii de ani. Totuși, lumea modernă a făcut ca grădinarii și fermierii deopotrivă să recurgă la îngrășăminte scumpe pentru a oferi culturilor nutrienții atât de necesari care se găsesc gratuit în urină.

Cu toate acestea, unii dintre fermierii care au cea mai mare nevoie de acești nutrienți suplimentari adesea nu au acces la îngrășăminte. Mulți fermieri, precum cei din regiunile îndepărtate ale Republicii Niger, se confruntă cu epuizarea nutrienților din sol pe lângă condițiile meteorologice mai dure și se luptă să producă culturi.

Așadar, o echipă condusă de cercetătorul Institutului Național de Cercetare Agricolă din Niger, Hannatou Moussa, s-a uitat la reînvierea acestei practici străvechi, care este folosită în anumite părți ale Asiei, de a folosi urina ca îngrășământ, cu unele întorsături moderne, desigur, cum ar fi igienizarea.

Mai multe femei din Niger s-au oferit voluntare să-i ajute pe cercetători să testeze urina pe post de îngrășământ în fermele lor.

În primul rând, produsul fertilizant a fost numit Oga, care se traduce prin „șeful” în limba igbo. Acest lucru a fost necesar pentru a trece de barierele sociale, religioase și culturale pentru deschiderea discuțiilor despre utilizarea urinei umane.

Voluntarii au fost apoi împărțiți în două grupuri – primul a continuat să utilizeze metodele lor tradiționale de agricultură, în timp ce al doilea a aplicat Oga, cu și fără gunoi de grajd de origine animală, pe parcelele lor experimentale, după ce a primit instruire despre cum să-l folosească în siguranță.

Fabricarea îngrășămintelor industriale implică, de obicei, exploatarea intensivă a minereurilor care conțin fosfor și potasiu. Arderea gazelor naturale la temperaturi înalte sechestrează azotul atât de necesar din aerul pe care îl respirăm – într-una dintre cele mai intense reacții chimice de producere a CO2. Printre multe alte lucruri, plantele folosesc toate aceste trei elemente pentru fotosinteză.

Cu toate acestea, urina noastră este plină de fosfor, potasiu și azot deja într-o formă ușor de accesat.

Rezultate remarcabile unde s-a aplicat Oga

În plus, în comparație cu fecalele, urina este relativ sterilă atunci când părăsește corpul nostru datorită amoniacului din el. Doar depozitarea pasivă a recipientelor la temperaturi între 22 și 24 °C (71 până la 75 °F) timp de 2 până la 3 luni este suficientă pentru a distruge agenții patogeni rămași care pot rezista perioade lungi de timp în lichidul acid.

Astfel, în primii câțiva ani, au aplicat Oga în combinație cu gunoi de grajd organic, iar când acest lucru a avut succes, au alicat doar Oga.

Pe parcursul a trei ani (2014 până în 2016) și a 681 de încercări, cei care au folosit Oga au înregistrat o creștere medie de 30% a randamentului de mei perlat. Diferența a fost atât de clară încât multe alte femei din zonă au început să folosească Oga.

„Oga este o opțiune de îngrășământ cu aport financiar scăzut, cu risc scăzut, gata pentru diseminare pe siturile nisipoase din Sahel cu un nivel scăzut de producție de mei perlat”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Dacă am folosi acest produs și în țările industrializate, nu numai că ar putea crește randamentul culturilor și ar putea reduce resursele intensive de combustibili fosili necesare pentru a le crește, dar ar putea face și sistemele noastre de salubritate mai durabile. Grupuri din Suedia, SUA și Australia caută, de asemenea, utilizarea îngrășămintelor pe bază de urină la scară largă.

La doi ani după experimentul din Niger, mai mult de o mie de fermiere au început să folosească Oga pentru a-și fertiliza recoltele, scrie Sceince Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel