Un experiment dezvăluie potențialul de a „inocula” milioane de oameni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Expunerea utilizatorilor de rețele sociale la trucurile din spatele dezinformării crește gradul de conștientizare a știrilor false. Google urmează să lanseze o campanie anti-dezinformare pe baza constatărilor.

Lucrând cu Jigsaw, o unitate din cadrul Google dedicată abordării amenințărilor la adresa societăților deschise, o echipă de psihologi de la universitățile din Cambridge și Bristol, Marea Britanie a creat clipuri de 90 de secunde menite să familiarizeze utilizatorii cu tehnici de manipulare precum țapul ispășitor și incoerența deliberată.

Această strategie de „pre-bunking” expune oamenii în mod preventiv la propagandă, astfel încât aceștia să poată identifica mai bine știrile false din mediul online, indiferent de subiect.

Noua strategie, denumită „pre-bunking”

Cercetătorii din spatele proiectului Inoculation Science îl compară cu un vaccin: oferind oamenilor o „micro-doză” de dezinformare în avans, asta îi poate ajuta ca în viitor să nu cadă în capcană dezinformării – o idee bazată pe ceea ce psihologul social numește „teoria inoculării”.

Descoperirile, publicate în Science Advances, provin din șapte experimente care au implicat în total aproape 30.000 de participanți.

Metoda, mai eficientă decât clasicul „debunking”

„Cercetarea noastră oferă dovada necesară a conceptului că principiul inoculării psihologice poate fi ușor de aplicat la sute de milioane de utilizatori din întreaga lume”, a spus Sander van der Linden de la Cambridge, citat de Science Daily.

„Dezinformarea are mai multe forme, dar tacticile și narațiunile manipulative sunt adesea repetate și, prin urmare, pot fi prezise”, a declarat Beth Goldberg, unul dintre autorii studiului.

Echipa susține că metoda de pre-bunking poate fi mai eficientă în combaterea potopului de dezinformare decât verificarea faptelor fiecărui neadevăr după ce acesta se răspândește (clasicul ,,debunking”) care este imposibil de făcut la scară largă și care poate consolida teoriile conspirației, acesta resimțindu-se ca atacuri personale la adresa celor care le cred în informațiile false, scrie descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel