Data actualizării:
Data publicării:

Un deținut descrie o "agitație misterioasă" cu o seară înainte de moartea lui Navalnîi - presa rusă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Cadavrul lui Alexei Navalny a fost transferat la morgă, potrivit unui organ de presă rus, iar gardienii ar fi percheziționat "în mod misterios" celulele închisorii cu o noapte înainte de moartea sa.  

Mulți l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru moartea liderului opoziției, care a fost anunțată vineri, iar apelurile pentru o anchetă independentă sunt tot mai numeroase.

Trupul său a fost dus la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard, relatează Novaya Gazeta Europe, dar până sâmbătă nu a fost efectuată nicio autopsie.

Un paramedic al serviciului de ambulanță din Salekhard a declarat pentru agenția de presă că procedura obișnuită nu pare să fi fost respectată în urma morții sale.

"De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală... dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic din anumite motive", a declarat acesta.

"L-au dus cu mașina la morgă, l-au adus înăuntru și apoi au postat doi polițiști în fața ușii. Ar fi putut la fel de bine să pună o pancartă pe care să scrie 'aici se întâmplă ceva misterios' ", a adăugat paramedicul.

Deși moartea a fost anunțată pentru prima dată vineri, un deținut a declarat pentru publicație că joi seară a avut loc o "agitație misterioasă".

"Totul a început atunci când au accelerat cu adevărat verificarea noastră de seară"

"Totul a început atunci când au accelerat cu adevărat verificarea noastră de seară, acest lucru se întâmplă de obicei de sărbători, când gardienii se grăbesc să meargă să sărbătorească, dar [în acea zi] nu era o sărbătoare", a spus deținutul.

"Apoi ne-au închis, ne-au interzis orice mișcare între barăci și au înăsprit securitatea. Auzeam mașini intrând în incinta închisorii noaptea târziu, dar nu puteam vedea prin ferestrele celulelor noastre ce erau", mai adaugă deținutul.

El a mai spus că gardienii au efectuat o percheziție amănunțită a celulelor deținuților vineri dimineață, confiscând telefoane și alte obiecte.

Sursa Novaya Gazeta Europe a declarat că a crezut că autoritățile au părut nedumerite de moartea sa, susținând că directorul și șeful operațiunilor păreau tulburați.

Mama sa, Lyudmila Navalnaya, a vizitat sâmbătă închisoarea - colonia penală IK-3 din Kharp, situată în Cercul Arctic -, în timp ce soția sa a distribuit o imagine cu cei doi împreună pe Instagram.

I s-ar fi spus că a murit din cauza "sindromului morții subite", dar nu a reușit să vadă cadavrul.

Între timp, se depun în continuare omagii lângă Piatra Solovetsky, în Piața Lubyanka din Moscova, care este un monument ce comemorează victimele opresiunii politice.

Peste 400 de persoane au fost arestate la evenimentele organizate în memoria lui Navalny, potrivit grupului de apărare a drepturilor OVD-Info.

Conform corespondentul Sky News la Moscova, Diana Magnay, poliția le spune vizitatorilor monumentului să se deplaseze și să nu rămână mult timp la memorial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel