Un cutremur moderat s-a produs la adâncime mică în apropiere de Creta
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Un cutremur moderat s-a produs la adâncime mică în apropiere de Creta, transmit grecii.

Un seism cu magnitudinea de 5.4 a avut loc duminică seara în apropiere de insula Creta din Grecia, fără a fi raportate pentru moment victime sau pagube, a anunţat institutul grec de geodinamică, potrivit Agerpres. Centrul european mediteranean de seismologie EMSC a raportat iniţial o magnitudine de 6. Institutul grec de geodinamică a menţionat că seismul s-a produs la o adâncime mică, de 6,4 kilometri.

O aplicație a informat 500.000 de oameni că urmează un cutremur în următoarele 10 secunde

Un sistem conceput să alerteze oamenii cu câteva secunde înaintea unui cutremur și-a confirmat utilitatea la începutul acestei săptămâni, transmite The Verge. Jumătate de milion de telefoane au sunat datorită sistemului ShakeAlert înaintea seismului de 6,2 grade pe Richter din Nord-Vestul statului american California.

ShakeAlert își ia informațiile direct din rețeaua de senzori a autorităților geologice din Statele Unite. Dacă datele oferite de senzori presimt un cutremur mare în zonă, locuitorii sunt avertizați fie prin aplicație, fie prin sistemul de alerte de urgență similar cu RO-Alert. Epicentrul cutremurului de luni a fost în largul oceanului, în dreptul unui mic oraș numit Petrolia. Cel mai mare oraș din apropiere, Eureka, s-a aflat la 70 de kilometri depărtare de sursa seismului.

Oamenii au fost puși în gardă cu 10 secunde înainte de cutremur

Un reprezentant al ShakeAlert, Robert de Groot, spune că oamenii au fost alertați cu 10 secunde înainte ca cutremurul să zguduie pământul. Din fericire, nu au existat fatalități în urma seismului, iar clădirile au scăpat la rândul lornevătămate.

ShakeAlert a luat viață în 2018, în Los Angeles, după care întregul stat California a adoptat aplicația un an mai târziu. Aplicația nu a emis nicio alertă când un cutremur de 6,4 grade pe Richter a apărut la aproximativ 240 de kilometri distanță de LA fiindcă nu s-a depășit plafonul de transmitere a alertelor. Totuși, utilizatorii s-au plâns că nu au fost alertați deși au simțit domolul seism, astfel că acest plafon a fost coborât înainte de implementarea la nivel de stat a ShakeAlert.

Seismele reale ajută la calibrarea datelor

Acum, cercetătorii care au dezvoltat impresionantul sistem pot folosi informațiile generate de cutremurul din 20 decembrie pentru a îmbunătăți și mai mult algoritmul, în expectativa altui seism. „Cele mai multe lucruri le vom învăța direct de la cutremurele adevărate”, a spus de Groot. „Ne oferă șansa să folosim sistemul și să înțelegem cum putem să fim și mai buni la alertarea de urgență oamenilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel