Data publicării:
Un curs intensiv de cultură şi nu numai de teatru. Klaus Iohannis, la Festivalul de Teatru de la Sibiu
Sâmbătă, 17 iunie, Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, şi Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, vor participa la spectacolul Șefele (First ladies), de Werner Schwab, în regia lui Charles Muller, realizat prin colaborarea Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu cu Teatrul din Esch-sur-Alzette din Luxemburg.
Sâmbătă, 17 iunie, Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, şi Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, vor participa la spectacolul Șefele (First ladies), de Werner Schwab, în regia lui Charles Muller, realizat prin colaborarea Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu cu Teatrul din Esch-sur-Alzette din Luxemburg.
Scena din Şefele
În spectacolul Șefele, copilul teribil al teatrului austriac din anii '90, ne invită într-o lume ciudată a trei femei sărace și defavorizate, ale căror grandomanii cotidiene le fac să decadă atât de adânc într-un context monstruos și abisal, încât natura societății care le-a respins este dezvăluită, în tot adevărul său reprimat și în grotescul său respingător, într-o manieră uimitoare. Artificiile de limbaj pe care autorul le folosește în spectacol și teatralitatea senzuală a acestor actrițe se îmbină și transformă spectacolul într-o celebrare autentică a artei dramatice.
Erna, Grethe și Mariedl sunt Șefele. „Este vorba despre oameni care se cred atotștiutori și simt că sunt în stare să controleze totul”, scrie Werner Schwab, autorul originar din Graz, în prefața piesei sale de teatru.
Regizorul Charles Muller continuă explorarea unui subiect atât de relevant în prezent, și anume, outsider-ul și excluderea individului din societate.
Scenografie: Christoph Rasche. Costume: Ulli Kremer.
Muzica: Gast Waltzing. Light design: Philippe Lacombe
Muzicieni care cântă la tubă: Patrick Krysatis, Ansis Nikolovskis
În distribuţie: Krista Birkner, Christiane Rausch, Ilona Schulz
Barzshnikov pe scena Festivalului. Foto Maria Ştefănescu
Brodsky-Baryshnikov. Foto Maria Ştefănescu
În aceeaşi seară, Primăria din Sibiu va fi gazda unei ceremonii în cadrul căreia Directorului general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette din Marele Ducat de Luxemburg, Charles Muller, şiDirectorului general alTeatrului “Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, vor primi Decoraţia de Stat Meritul Cultural în grad de Ofiţer, din partea Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și din partea premierului Luxemburgului, Xavier Bettel.
Din delegaţia oficială fac parte şi Ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, Lilian Zamfiroiu, Ambasadorul Luxemburgului în România, E.S. Christian Biever, consilieri prezidenţiali şi de stat, dar şi reprezentanţi ai echipei din Luxemburg care au lucrat împreună cu echipa din Sibiu în 2007.
În programul Delegaţiei la nivel înalt este inclusă şi o masă rotundă cu tema “Sibiu- destinaţie europeană pentru investiţii, cultură şi turism”, vizitarea Muzeului Brukenthal, o vizită în centrul istoric al Sibiului şi participarea la deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu şi numirea în această funcţie a lui Daniel Plier.
Preşedintele Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, o mare iubitoare a teatrului, nu ratează niciodată FITS. Domnia Sa a transmis un mesaj în care specifică: ”În anul în care Sibiul aniversează un deceniu de la misiunea sa de Capitală Culturală a Europei, FITS reafirmă vocaţia internaţională a culturii româneşti. Anul acesta, Festivalul ne cheamă printr-o participare internaţională de excepţie să ne regăsim în nenumărate şi complexe geografii sufleteşti. Într-o lume marcată deseori de umbrele lungi ale intoleranţei, Festivalul ne-a propus un microcosmos animat de forţa iubirii. Este o chemare la aflarea sufletelor pereche, o invitaţie pentru tineri şi vârstnici la o demonstraţie a perenităţii artei şi trăiniciei culturii”.
Caii cerului, spectacolul Companiei Kibbutz. Foto Adi Bulboacă
Caii cerului. Foto Adi Bulboacă
Aplauze pentru Michail Baryshnikov
Să reamintim că unul dintre cele mai așteptate spectacole ale ediției XXIV a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Brodsky/Baryshnikov - bazat pe poemele lui Joseph Brodsky, în regia lui Alvis Hermanis și interpretarea lui Mikhail Baryshnikov, a fost primit cu multă bucurie şi ovaţii de publicul aflat în sala Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. O interpretare emoționantă a textelor lui Brodsky, un decor minimalist și momente de dans în stilul inconfundabil al artistului - câteva ingrediente care au făcut din această reprezentație una cu adevărat memorabilă.
În Aplauzele Voastre... Omul circ
David Dimitri, omul-circ, a susținut primul spectacol dintr-un șir de cinci reprezentații cu care încântă pubicul la FITS 2017. Un one man show în care artistul s-a autocatapultat dintr-un tun, cu foc, pe o frânghie, apoi a mers pe sârmă la aproximativ 20 de metri înălțime și a ridicat nivelul de adrenalină al publicului prezent la Baza Hippică din Sibiu.
Dimitri în extraordinarul său spectacol
Cea de a doua reprezentație Caii cerului, a companiei Kibbutz Contemporary Dance Company, s-a jucat din nou în fața unui public foarte receptiv, povestea emoționantă imaginată de coregraful Rami Be`er fiind foarte apreciată de publicul prezent la BRD Scena9.
„Nu există conceptul de greșit sau corect în aprecierea dansului contemporan. Spectatorul este condus, la începutul dansului, până într-un anumit punct, dar apoi toată înțelegerea ține de imaginația fiecăruia. (...) Mișcarea este o modalitate de comunicare, un pod între oameni de diferite naționalități, trecuturi sau religii. Fără prea multe cuvinte, putem crea un dialog, iar asta e contribuția noastră: încercarea de a crea o lume mai bună”, afirmă coregraful.
Astăzi, în ultimul week-end de FITS 2017, spectacolele de stradă revin în număr mare pe Pietonala Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și în Piața Mare.
Metamorfoze, spectacolul lui Silviu Purcărete, aclamat în întreaga Europă, își va întâlni pentru ultima oară publicul la Sibiu, producția urmând să fie prezentată încă o dată în România, la Constanța, la finalul lunii iulie. Urmează ca Metamorfoze să se mute definitiv la Esch, parte a schimbului cultural între Sibiu și Luxemburg la împlinirea a zece ani de când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii, împreună cu Luxemburg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News